Борисов е ядосан на българските моряци, арестувани в Испания
Борисов е ядосан на българските моряци, арестувани в Испания / снимка: Министерски съвет

Премиерът Бойко Борисов е ядосан на българските моряци, арестувани в Испания, защото уронвали престижа на България. Това става ясно от видеокадри от срещата на министър-председателя с близки на моряците, разпространени от правителствената пресслужба.

Роднините на моряците, задържани в Испания, са получили уверението, че "държавата им съчувства" и е "съпричастна" към случващото се. Това стана ясно след края на срещата с премиера Бойко Борисов.

Близките на българските моряци отказаха повече коментар за разговора с министър-председателя. Подробности за съдбата на близките им ще има след завръщането на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Срещата бе провокирана от писмо, което близките на арестуваните българи изпратиха в понеделник до държавниците ни с молба за съдействие от институциите. 

Българите, според информацията от външно министерство от вторник, са в добро здраве. Те са преместени от следствения арест в затвора на испанския град Кадис.

Назначени са им трима служебни адвокати – по един на всеки седем души, осигурен им е и превод.  Освен това затворническата управа е предоставила възможност на тези, които искат, да се обадят по телефона на близките си в България.

Корабът "Свети Николай" беше задържан край Южна Испания на 13 август, а на борда му бяха открити близо 3 тона кокаин. Екипажът, в който има 21 българи, беше арестуван.
Българските власти задържаха собственика на кораба Дойчин Дойчев и Руслан Колев, спряган за организатор на транспортирането на кокаина. На 20 август късно вечерта двамата бяха освободени от ареста с аргумента, че срещу тях не са събрани никакви доказателства за съпричастност към трафика на огромното количество дрога.