Частни кръгове принуждават държавата за сурогатното майчинство, смята дядо Николай
Частни кръгове принуждават държавата за сурогатното майчинство, смята дядо Николай / dariknews.bg
Митрополит Николай
55981
Митрополит Николай
  • Митрополит Николай

Частни заинтересовани кръгове принуждават държавата да приеме техните изисквания по въпросите за сурогатното майчинство и фактическото съжителство. Това заяви днес пловдивският митрополит Николай в църквата „Света Марина" след отслужването на тържествената утринна молитва по повод пристигането на светите мощи на родителите на Богородица - богоотците Йоаким и Анна.

По тези въпроси дядо Николай говори и на 15 август, когато православната църква отбелязва Успение Богородично. Тогава той посочи, че сурогатното майчинство и безбрачието са грях. Думите му предизвикаха дебат в обществото.

В словото си владиката отново засегна проблемите за утробите под наем, фактическото съжителство без брак и за предлаганите промени в Закона за закрила на детето - по-специално за забраната на малолетните да бъдат въвличани в религиозни дейности.

Митрополит Николай се обяви за ревизия на законодателството в системата на социалните грижи и закрилата на децата и за улесняване на осиновяванията.

След литургията дядо Николай отправи въпроси за съвместното съжителство към „заинтересованите според него частни къргове". По думите му, ако фактическото съжителство е не само между мъж и жена това трябва се обяви своевременно.

Със 7 топовни изстрела, както се прави в изключителни случаи, Пловдив посрещна снощи светите мощи на богоотците Йоаким и Анна, родителите на Света Богородица. Реликвите бяха донесени под тепетата от митрополита на Тамасу - Исайя от Кипърската православна църква.

/Чуйте още в прикачения звуков файл./