Митрополит Николай: Утробата под наем е бизнес като проституцията
Митрополит Николай: Утробата под наем е бизнес като проституцията / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Митрополит Николай: Утробата под наем е бизнес като проституцията
55979
Митрополит Николай: Утробата под наем е бизнес като проституцията
  • Митрополит Николай: Утробата под наем е бизнес като проституцията

Децата не могат да се продават и купуват. Това заяви пловдивският митрополит Николай в църквата "Света Марина" след отслужването на тържествената утринна молитва по случай пристигането на Светите мощи на Родителите на Богородица - Богоотците Йоаким и Анна.

В словото си владиката отново засегна проблемите за утробите под наем, фактическото съжителство без брак и за предлаганите промени в Закона за закрила на детето - по-специално за забраната на малолетните да бъдат въвличани в религиозни дейности.

"Два дни след като припомних позицията на Светия синод за сурогатното майчинство и бях надлежно обруган, медиите гръмнаха с новината, че дете е било предложено за продан в интернет срещу 5000 евро. Всички са възмутени. Е, добре! Аз питам каква е разликата между несретната жена, чието дете е било предложено за продажба в сайта BG-Mamma и бъдещите майки, които ще продават сурогатните си деца на законно основание. Защо осъждат нея и приятелят й днес? Защо изобщо осъждаме жените, за които медиите всекидневно пишат, че продават децата си? Ами, че нали утре това ще е законно уредена общественополезна дейност! Според тълковния речник на българския език, „сурогат" означава продукт, който е непълноценен заместител на друг продукт, ерзац. Поне в това отношение инициаторите на тази модерна практика са честни - това не е майка, а непълноценен заместител, ерзац. Това дете няма да е дете, то ще е непълноценен продукт. Вижте колко ясно са казали: продукт, стока. Има ли съмнение, че това ще е бизнес? Кажете ми, ако днес приемем сурогатното майчинство, как утре ще продължим да отхвърляме проституцията, сводничеството, продажбата на бели робини, трафика на хора? С какви аргументи? Принципът е един и същ - бизнес и свобода на договарянето", каза митрополит Николай.

По тези въпроси дядо Николай говори и на 15 август, когато православната църква отбелязва Успение Богородично. Тогава той посочи, че сурогатното майчинство и безбрачието са грях. Думите му предизвикаха дебат в обществото. Митрополит Николай се обяви за ревизия на законодателството в системата на социалните грижи и закрилата на децата и за улесняване на осиновяванията. "Със сигурност трябва да се преодолее окончателно корупцията в тези сфери, защото не може да се прави печалба от сълзите на сираците и онеправданите", каза митрополитът.