• Размер на шрифта:

Митрополит Николай: Утробата под наем е бизнес като проституцията

22 август 2012 13:49 / обновена на 22 август 2012 | Автор: Тина Ивайлова

Митрополит Николай: Утробата под наем е бизнес като проституцията
Пловдивският митрополит Николай © снимка: Sofia Photo Agency, архив  

Децата не могат да се продават и купуват. Това заяви пловдивският митрополит Николай в църквата "Света Марина" след отслужването на тържествената утринна молитва по случай пристигането на Светите мощи на Родителите на Богородица - Богоотците Йоаким и Анна.

В словото си владиката отново засегна проблемите за утробите под наем, фактическото съжителство без брак и за предлаганите промени в Закона за закрила на детето - по-специално за забраната на малолетните да бъдат въвличани в религиозни дейности.

"Два дни след като припомних позицията на Светия синод за сурогатното майчинство и бях надлежно обруган, медиите гръмнаха с новината, че дете е било предложено за продан в интернет срещу 5000 евро. Всички са възмутени. Е, добре! Аз питам каква е разликата между несретната жена, чието дете е било предложено за продажба в сайта BG-Mamma и бъдещите майки, които ще продават сурогатните си деца на законно основание. Защо осъждат нея и приятелят й днес? Защо изобщо осъждаме жените, за които медиите всекидневно пишат, че продават децата си? Ами, че нали утре това ще е законно уредена общественополезна дейност! Според тълковния речник на българския език, „сурогат" означава продукт, който е непълноценен заместител на друг продукт, ерзац. Поне в това отношение инициаторите на тази модерна практика са честни - това не е майка, а непълноценен заместител, ерзац. Това дете няма да е дете, то ще е непълноценен продукт. Вижте колко ясно са казали: продукт, стока. Има ли съмнение, че това ще е бизнес? Кажете ми, ако днес приемем сурогатното майчинство, как утре ще продължим да отхвърляме проституцията, сводничеството, продажбата на бели робини, трафика на хора? С какви аргументи? Принципът е един и същ - бизнес и свобода на договарянето", каза митрополит Николай.

По тези въпроси дядо Николай говори и на 15 август, когато православната църква отбелязва Успение Богородично. Тогава той посочи, че сурогатното майчинство и безбрачието са грях. Думите му предизвикаха дебат в обществото. Митрополит Николай се обяви за ревизия на законодателството в системата на социалните грижи и закрилата на децата и за улесняване на осиновяванията. "Със сигурност трябва да се преодолее окончателно корупцията в тези сфери, защото не може да се прави печалба от сълзите на сираците и онеправданите", каза митрополитът.Етикети: митрополит Николай, Аборт, съжителство брак

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

#74

Антироб - 23.08.2012 г. 16:43:51

Ейй, ахмак свят! Чета и се хиля с глас. Хиля се на хорското малодушие. Права е значи оная безумна организация - Църквата. Дорде има манипулируеми малоумници, четящи разни древни фантастики бъкани с чифути в главните роли, ще има и такива измислени организации. Дорде има "богове", ще има и робове.
Апропо, един фундаменталист по-надолу спомена, че "отива да върши божието дело"!? Да не смята да се взриви пред някоя клиника за осеменяване?

#73

аз' - 23.08.2012 г. 10:00:41

Чета си аз библията и съм стигнал до Абраам - оня уважаван от всички ни човек, чиято жена не можела да забременее и му довела слугинята, та тя да му роди дете. Демек, утроба под наем...От това Абраам не е загубил ни най-малко нито от уважението ни, нито от благосклонността на Господа! Нали след тази случка жена му забременяла (най-сетне!) и то на няколко пъти? Не значи ли това, че Господ е намерил постъпката на Авраам за правилна?

А митрополит Николай наистина има право на собствено мнение, има право да го споделя с когото си иска. Обаче държавата, която по никакъв начин не е задължена да го слуша, има поне също толкова право да не му обръща внимание.

Иначе какво да правим с Авраам?

#72

НИКОЛАЙ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ВЕДНАГА ОТЛЪЧЕН ОТ ЦЪРКВАТА - 23.08.2012 г. 09:41:15

Не знаех, че да износиш и родиш дете е бизнес и проституция. Изобщо не знаех, че раждането на дете е проституция. В Светото писание има друга теза - Грях е да убиеш дете в утробата на майката, а не да родиш да живее божия душица. Също знам, че тезата на християнството е, че всяко заченато същество е заченато по промисъл и воля Божия. Николяй да не би да казва, че ог се занимава с бизнес и проституция? Аз мисля, той трябва да бъде веднага ОТЛЪЧЕН ОТ ЦЪРКВАТА, ЗАЩОТО ТАКЪВ Е СМИСЪЛА НА НЕГОВИТЕ СВЕРНОСЛОВИЯ!

#71

Алекс - 23.08.2012 г. 08:58:18

Боже ... колко содомисти има тук? Тежко и горко на родината ни...

#70

до Християнин - 23.08.2012 г. 08:21:49

рабира се че е 100% Истина,истина е че баба николаика заедно с неговия патрон азис всячески се опитват да забременеят и това срещу църковните канони и все не успяват.но не трябва да се отчаиват млади са може и да успеят,ако не меицината пак ще даде едно рамо,може и ин витро,макар че е скъпа процедура.а на теб приятен ден по божиите пътища и проповядваи словото божие,един ден ще си отляво на кръста на бог боко,от другата страна щее жена му баба николаика.

#69

Християнин - 23.08.2012 г. 07:54:33

Аз тръгвам да върша Божието дело,а вие нечестиво поколение заставайте зад компютрите и започвайте да си изливате злобата,тъкмо по бързо ще се свърши с вашия алчен и злобен свят,в които обичате да се напивате,онождате,карате,клеветите,мразите,завиждате,ограбвате,да вършите с голяма ненаситност всякакъв тежък смъртен грях.Благодаря на Бог и Господ Исус Христос,че избра мене най големия грешник да ми се открие и да ми прости всички грехове,сега с Божията благодат живея и сред Богохулници и всред Богоненависници,но Бог ми дава мир и спокойствие,което никой човешки ум не може да схване.Почивайте в злобата си.А това което твърди Митрополит Николай в тази статия е 100% Истина

#68

БЪЛГАРКА ОТ ЧУЖБИНА - 23.08.2012 г. 07:49:12

№64, мазератито съм си го купила с почтен и усилен труд- което не може да се каже за часовниците и автомобилите на кольо тапета.
и, не- няма да мълча. напуснала съм бг на последно място заради по- добра реализация и заплащане. но преди всичко заради БЕЗЗАКОНИЕ, БЕЗХАБЕРИЕ, ЧАЛГА, ПРОСТОТИЯ, ДИВАЩИНА, КОРУПЦИЯ, НЕСПРАВЕДЛИВОСТ, МЪРЗЕЛ, ЗАВИСТ! да продължавам ли!? ето ЗАРАДИ ТИЯ НЕЩА съм напуснала! както и много други читави сънародници.

#67

И.П.Енчев - 23.08.2012 г. 02:15:13

Хей бат-Кольо, не е ясно към кого си отправил притчата си за "женските утроби"?!
А трябва да попиташ официално тези които са дали разрешение на мед-тергашите, рушащи морала на здравеопазването ни!

Какво прави Капитала от Бизнеса с Религиите??

Патриот / "Христо Ботйов"

Патриот е - душа дава
за наука, за свобода;
но не свойта душа, братя,
а душата на народа!

И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
като човек - що да прави?
продава си и душата.

И е добър християнин:
не пропуща литургия;
но и в черква затуй ходи,
че черквата й търговия!

И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
като човек - що да прави?
залага си и жената.

И е човек с добро сърце:
не оставя сиромаси;
но не той вас, братя, храни,
а вий него с трудa си!

И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
като човек - що да прави?
изяда си и месата.

С уважение
И.П.Енчев / Enchev_ip@abv.bg

#66

Християнин, врътни една шайба, направлението ти е готово. Телефона е ясен -112, не се срамувай, днес съм дежърен :)))) - 23.08.2012 г. 00:03:45

#58 Християнин до 54 - 22.08.2012 г. 20:10:33
Много скоро ще се свърши с твоето сквернословия и ще се озовеш там,където ти е мястото безумецо.Почивай в мир...

* * *

#54 Християнин до 52 - 22.08.2012 г. 20:00:23
На мен пък ми е весело и се забавлявам с вас,жалки оплаквачи,моя Бог е велик да ме избави от всяка напаст и силен да въздаде на неговите противници,когато се изпълни времето.А сега дишайте Божия въздух и си бройте дните,че от ден на ден времето за ИДВАНЕТО НА БОЖИЕТО ЦАРСТВО и ВТОРОТО ПРИШЕСТВИЕ НА ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС е БЛИЗО.Айде прощавам ви от сърце и душа безумията,защото и Бог ми е простил,и дано се осъзнаете о време и потърсите Бог.Почивай в мир...

---------------
:)))) Е тоя "Християнина" си eбa майката - тури си го сам, но за сметка на това, много точно си го рече сам на себе си!!! Муха-ха-ха, знаех си, че не е добре с главата, ама чак пък толкоз....

#65

въх, - 22.08.2012 г. 23:39:51

като го съзрем тоя поглед, па като ме обземе една благост....

Напиши коментар

  • Име *:

    Полетата отбелязани със * са задължителни!
  • Коментар *:

  • Код за сигурност *:

    security code

    Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Двама приятели водели дълъг и продължителен разговор по класическата тема секс. По едно време се усетили, че прекаляват. – Хайде да сменим темата. – Добре.… Виж още