Станишев отчете над 50% скок при горивата през управлението на ГЕРБ
Станишев отчете над 50% скок при горивата през управлението на ГЕРБ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Сергей Станишев за цените на горивата
55963
Сергей Станишев за цените на горивата
  • Сергей Станишев за цените на горивата

С над 50 процента са се увеличили цените на горивата у нас от началото на управлението на ГЕРБ - това коментира лидерът на БСП Сергей Станишев. "Оправданието, че цените на горивата у нас са най-ниски в Европейския съюз, просто е лъжа", заяви Станишев. Той посочи, че в Кипър, Естония, Румъния, Литва и Малта горивата са по-евтини.

Лидерът на социалистите Сергей Станишев обясни, че поредното шоково поскъпване на цените е резултат от управлението на ГЕРБ: "Поредно шоково поскъпване на цените, което в голяма степен е резултат от управлението на ГЕРБ, на липсата на ефективен контрол и липсата на достатъчна конкуренция на пазара на горивата. Няма защо ГЕРБ да се оправдават с външни фактори и световните цени на суровия петрол".

Станишев изчисли, че с над 50 процента са скочили цените на горивата от началото на мандата на ГЕРБ: "Защото от началото на управлението на ГЕРБ горивата, имам предвид бензина и дизела, са поскъпнали в България с над 50 процента. За сравнение в Австрия с малко над 40 процента, в Словения с 27 процента. Както знаете, и Австрия, и Словения не произвеждат суров петрол, нямат залежи на петрол, но успяват с местна политика да компенсират външните въздействия в голяма степен. ГЕРБ не го правят, при това не го правят целенасочено, според нашата оценка".

Заради поскъпването на горивата и основните хранителни продукти от БСП припомниха и искането си за увеличаване на пенсиите с минимум 11 процента от 2013 година.