7000 рокери идват за шестия мото рок фест на Света гора
7000 рокери идват за шестия мото рок фест на Света гора / DarikNews.bg

Около 7 000 рокери от страната и съседни Балкански държави се очаква да пристигнат във Велико Търново за мото рок феста на хълма Света гора. Шестото издание на събора се организира от мотоклуб "Бед Къмпани" и Община Велико Търново. Мощният рев на мотори и здрава жица ще огласят хълма от 23 до 26 август. Гвоздеят в тазгодишната музикална програма са немските хеви машини U.D.O., които ще забият на 25 август.

Утвърден като най-добрият мото събор в България, със своята програма и организация, през годините фестивалът се е превърнал в задължителна дестинация за мотористите от целия Балкански полуостров. Амбициите на организаторите са тази година фестът да предложи качествен туристически продукт, конкурентен на най-големите мото събития  в Европа.

"Уважавай свободата" е мотото на рок феста, който пропагандира толерантно отношение към мотористите на пътя, обясни Стефан Ботев, член на "Бед Къмпани". Около 80 000 лева е целият бюджет на събора, който е подпомогнат от Общината с 5 000 лв. Освен това за всички гости и участници на фестивала в петък ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл "Звук и светлина".

Съборът ще бъде официално открит в 16,00 часа на 23 август (четвъртък). След игри с публиката и подгряващата програма на DJ Краси Москов, фестът ударно ще стартира с веселяците от "The Pomorians". Триото е сформирано през 2008 г. и включва Янко Бреков (бузуки, китара, вокал), Красимир Керкинов (бас, акустична китара, вокал) и Тихомир Люцканов (барабани, перкусии).

Музикалната програмата на 24 август започва от 19,00 часа, когато на сцената ще се качат музикантите от младата българска група "Севи". Нестандартният им софт рок стил бързо печели интереса на публиката и събира нови почитатели. Акцент в петъчната вечер обаче са румънците от "The Trooper", които ще забият в 22,30 ч. Хеви метъл бандата е повлияна от големите имена в бранша Iron Maiden и Judas Priest. Групата е създадена през 1995 г. от братята Алин и Аурелиан Динча.

На 25 август (събота) рокерите ще направят почетна обиколка на Велико Търново, която ще започне в 11,00 ч. с поднасяне на цветя пред паметника "Майка България". Мотористите ще поднесат цветя и на гроба на загиналия търновски рокер Гришата.

Кулминацията ще бъде в събота вечерта. Концертната програма в 20,30 ще подгреят сърбите от "Texas Flood". Групата е създадена през 2004г., а стилът им е с подчертано блус-рок звучене. След няколко промени в състава на музикантите, днес Texas Flood са трио - Ненад Златанович (китара), Влада Голубович (барабани) и Иван Чукич (бас).

Фойерверки ще ознаменуват появата на старите немски рокери от U.D.O., които се очаква да излязат на сцената около 22,30 ч. Вокалист на групата е Удо Диркшнайдер - жива легенда  на европейската и световна хеви метъл сцена за последните над 30 години. От създаването си през 1987 г. до днес U.D.O. издават 13 студийни и 3 концертни албума, 2 компилации, 11 самостоятелни сингъла и 4 DVD-та. Техните супер хитове "Animal House", "Heart of Gold", "Independence Day", "I Am a Rebel", "In The Darkness" и много други ще взривят почитателите на тежката музика, дошли да ги слушат на Света гора.

В дните на фестивала ще има много игри и състезания, теглене на мотори, силови изпитания, конкурс за най-красив мотор и други атракции. На специален щанд ще бъдат изложени мотори и екипировка "Харли Дейвидсън".

Всички желаещи мотористи, гости на рокерския събор, ще могат да се докоснат до автентичния стил на старата столица и до богатото културно наследство в специално предвидените полудневни мото екскурзии в съботния ден до Царевец, до етнографския комплекс "Етъра", Килифаревския манастир и Трявна.

Входът за фестивала ще бъде 10 лв. за всички мотористи и 15 лв. за немоторизираните посетители. Децата до 12-годишна възраст влизат безплатно.