С 10% повече са безработните у нас през април, май и юни
С 10% повече са безработните у нас през април, май и юни / снимка: www.sxc.hu

Увеличават се безработните в България с 10 процента през април, май и юни в сравнение със същите месеци на миналата година. Това показват основни резултати на Националната статистика за икономическата активност на населението през второто тримесечие на годината. През второто тримесечие на годината безработните лица в страната са 409,5 хиляди, от които 243 хиляди са мъже и 167 хиляди - жени.

В сравнение с второто тримесечие на миналата година броят на безработните се увеличава с 10 на сто. Хората без работа у нас са достигнали 12,3% от всички българи в работоспособна възраст. Обезкуражените лица на възраст от 15 до 64 навършени години са близо 237 хиляди. Това представлява 14,4% от всички неактивни лица в тази възрастова група, които са над 1 милион 645 хиляди души.

Продължително безработни с повече от една година са 228 хиляди българи, или 55,6 на сто от всички безработни лица, като в сравнение с второто тримесечие на предходната година броят им се увеличава с 9,8 процента. Коефициентът на продължителна безработица се увеличава с 0,6 процентни пункта и достига 6,9 на сто през второто тримесечие на тази година.