Изпълнители от Пиринско завоюваха отличия на „Струма пее
Изпълнители от Пиринско завоюваха отличия на „Струма пее / снимки: Дарик-Кюстендил

Фолклорен фестивал „Струма пее" се проведе в с. Невестино. Най-изявените индивидуални изпълнители бяха наградени с медали и дипломи,а групите с плакети.

Представителите на ОУ"Даскал Димитри" - Кюстендил- Елиза Огнянова и Бетина Любенова за прекрасните си изпълнения на тамбура,както и Росина Шейтанова,представяща НЧ"Искра".

Изпълнители от Пиринско завоюваха отличия на Струма пее"
netinfo

Златен медал получиха и Румяна Илиева от НЧ"Искра" - Кюстендил и Момчил Андонов от НЧ"Просвета- 1928" с.Ваксево.

Първо място при групите получиха: Женската фолклорна група на НЧ"Просвета",с.Гюешево, Фолклорен ансамбъл „Родолюбие" - Кюстендил, Дует тамбури при  Гимназия"Неофит Рилски",Тамбурашки оркестър при ОДК,гр.Кюстендил с ръководител Людмила Стоянова и  Женската фолклорна група от с.Четирци,община Невестино.

С първи места са още Милка Александрова и Роза Захариева от НЧ"Христо Ботев" - с.Ярджиловци" , Дтска формация „Джумайчета" при „Н.Вапцаров" - Благоевград, НЧ"Просвета"- с.Добърско, община Разлог, НЧ"Възраждане" - с.Баничан, община Гоце Делчев и НЧ"Отец Паисий" - с.Старчево, община Петрич.

Изпълнители от Пиринско завоюваха отличия на Струма пее"
netinfo

През вторият фестивален ден бяха наградени с най-високите отличия,следните изпълнители:индивидуални:

Александра Борисова-ПМГ"Емануил Иванов"гр.Кюстендил;

Михаил  Георгиев-НЧ"Братство",гр.Кюстендил;

Беатрис Велинова-НЧ"Съгласие",с.Жабокрът,общ.Кюстендил;

Моника Христова-НЧ"Зора" с.Мламолово,общ.Бобовдол;

Цветан Янев-НЧ"Царичина",гр.Бобовдол;

Александра Иванова-НЧ"Пробуда",с.Богданов дол,общ.Радомир и

Анелия Ангелова-Гимназия с преподаване на чужди езици"Петър Богдан",гр.Монтана.

За групи:НЧ"Братство",гр.Кюстендил;

НЧ"Съгласие",гр.Кюстендил;

НЧ"Просвета-1927",с.Невестино- за цялостна дейност;

НЧ"Просвета" - кв.Струмско - Благоевград- за цялостна дейност и НЧ"Зора"с.Мламолово-за групата за автентичен фолклор.

Специалната награда на БМТ"Родина" беше присъдена на Фолклорна формация"Мегдана",гр.Благоевград.

Фестивалът се провежда под патронажа на кмета на Община Невестино- инж.Димитър Стаменков и има конкурсен характер.

Главната цел на фестивала е запазването на  фолклорните и танцови традиции и културата на различните етнографски региони в България, да съдейства за съхраняването, развитието и популяризирането на българските национални традиции и обичаи и да съдейства за широк културен  обмен между общините и отделните фолклорни състави.

През годините Фестивала се наложи и е един от най-голямите фестивали провеждани в Югозападна България,а за Община Невестино се превърна в  най-значимото културно събитие.Тази година   участваха състави от София и София- област,Пернишка,Кюстендилска и Благоевградска области и изпълнители от Гимназия с преподаване на чужди езици"Петър Богдан" гр.Монтана.

Изпълненията на участниците бяха  оценявани  от тричленно жури,в състав:Тодор Бекирски-дългогодишен главен хореограф на ансамбъл „Пирин",а в  момента и  преподавател в в Музикалния колеж в Молдова.Митра Бисерова- член на  трио"Сестри Бисерови";Людмила Стоянова- тамбуристка и певица в хор"Големите български гласове".

Журито и участниците изразиха задоволството си от организацията създадена от община Невестино,а организаторите благодарят на всички участници и зрители,за подкрепата която получават за провеждането на Фестивала.