Ловешка област е с най-много евросредства
Ловешка област е с най-много евросредства / darik.archiv

Ловешка област е на първо място в страната по среден размер на средствата от еврофондовете, разпределени на глава от населението, показва справка на Областния информационен център (ОИЦ) - Ловеч, а по общ размер на средствата, привлечени по оперативните програми, е на осемнадесето място.

Според Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС (ИСУН) към 10 август 2012 г. от началото на програмния период по проекти, финансирани от оперативните програми, в област Ловеч са приключили 49 проекта на обща стойност близо 41 млн. лв. Проектите са изпълнявани от 30 бенефициента: общини, неправителствени организации, фирми, училища. Разпределени на броя на населението в областта, това прави 292,26 лв. на всеки жител.

След област Ловеч, по среден размер на привлечени средства от еврофондовете са областите Перник, Габрово и Бургас. Най-много средства са привлечени в София област - почти 133 млн. лв., но по средна стойност на глава от населението, София област е на 24-о място от всички 27 области в България.

Към настоящия момент на територията на Ловешка област броят на сключените договори по оперативните програми е 112 на обща стойност 130 млн. лв. Най-много са проектите по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" - 39, следвани от проектите по оперативните програми „Регионално развитие" - 30, и „Конкурентноспособност" - 23. Най-много сключени договори имат общините - 53, следвани от фирмите - 38, училищата - 9, и неправителствените организации - 7. Четири са проектите на държавни агенции, които са се изпълнявали на територията на областта, и един проект е на областна администрация.

През август бяха подписани нови договори за изпълнение на проекти по оперативна програма „Регионално развитие" от община Ловеч - „Подкрепа за развитие на туристически атракции в община Ловеч" на обща стойност 4,3 млн. лв. и „Устойчиво развитие на туризма чрез ефективен маркетинг и реклама на разнообразни и атрактивни туристически продукти и услуги".