Гратисен период за паркиране в синя или зелена зона в София до 1 октомври
Гратисен период за паркиране в синя или зелена зона в София до 1 октомври / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Гратисен период за паркиране в синя или зелена зона в София до 1 октомври
55941
Гратисен период за паркиране в синя или зелена зона в София до 1 октомври
  • Гратисен период за паркиране в синя или зелена зона в София до 1 октомври

Живеещите в синя зона в столицата няма да плащат за паркиране до 1 октомври. Това заяви председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков, след като проведе двучасова среща с протестиращи от Гражданско движение "Днес" и Фейсбук групата "Не на данък паркинг за живущите в зоните с платено паркиране".

Според Герджиков едномесечната отстрочка е нужна, за да има време да се обсъдят промени в новата наредба за паркиране и обществото да се запознае с тях. До сряда гражданските организации ще представят конкретните си искания, а предложенията им ще бъдат разгледани след седмица от транспортната комисия. Всички останали промени в наредбата, които вече са одобрени от общинския съвет, ще влязат в сила от началото на септември.

До 1 октомври живеещите в центъра на столицата ще могат да паркират автомобилите си, като сложат на предното стъкло заявление, че са подали документи за издаване на винетен стикер, уточни Герджиков. Собствениците на автомобили обаче няма да плащат за издаването на заявлението по време на гратисния период. "Така или иначе се готви доклад за промяна в тази част на наредбата. Този доклад ще влезе да се разглежда в Общинския съвет на първата сесия, която е определена за 13 септември. Поради тази причина ще дадем гратисен период", обясни Герджиков.

От гражданско движение "Днес" бяха категорични, че по време на срещата не са се съгласили с всички предложения, които получили от Столичния общински съвет. Ето какво обясни Анжелика Цокова от движението: "Влязохме за тази среща с желанието наредбата да бъде спряна, докато не бъде преработена и изчистена категорично от текстовете, които смятаме, че не са съвършени. Оставихме въпроса за ползването на синя и зелена зона от хората в неравностойно положение. Желанието на хората е така, както всички останали в град София могат да спират пред дома си, без да плащат, да могат всички граждани. Смятаме, че това е конституционно право на всеки човек".

Според Герджиков обаче безплатно паркиране в центъра на столицата би било несправедливо, тъй като собствеността, върху която гражданите паркират е публична общинска и принадлежи на всички хора в града. По силата на новата наредба годишният абонамент за един автомобил в синята зона ще е 150 лева. За втора кола обаче ще плащаме тройно по-скъпо.