Кои са призьорите от първия международен фестивал - конкурс „Велики учители в Кюстендил
Кои са призьорите от първия международен фестивал - конкурс „Велики учители в Кюстендил / netinfo

Общо 14 участници от 7 държави взеха участие в първия международен фестивал - конкурс „Велики учители", Кюстендил 2012. 

Работата на журито бе напрегната и оспорвана, защото нивото на изпълнителите е изключително високо. В първа възрастова група /до 20 години/, първата награда спечели Илья Шмуклер от Русия. Журито присъди две втори места, като те също са за представители на руската школа - Светлана Селвестренко и Никита Горелов. Третото място спечели атрактивният Джорджи Радевски  от Сърбия. Поощрителни дипломи от фестивала получиха Николай Желязков от България и Томаш Еленевски от Полша.

Още по-оспорвана бе борбата за призовите места във втора възрастова група от 20 до 30 години. В тази група поощрителни дипломи получиха Невена Тодорова от България, Ирина Бойченко от Украйна и Александра Митрошкина от Беларус. Трети места получиха Татяна Чистякова от Русия и Светлин Христов от България. Второ място бе присъдено на Илья Лушпа от Русия, а първата награда в тази група грабна Катрина Гупало от Латвия. Най-голямата награда /Гран при/, единодушно бе присъдена на Михаил Ковальов от  Русия.

Всички, които са пропуснали прослушването на участниците в конкурса, ще могат да се насладят на виртуозните изпълнения на младите музиканти по време на концерта им в заключителната вечер на фестивала на 26 август 2012 /неделя/ от 18,30 часа във Възрожденското училище, когато ще бъде и официалното награждаване. Компетентно жури, председателствано от легендарния руски пианист Професор Виктор Мержанов, завеждащ катедра по пиано в Московската държавна консерватория „П.И.Чайковски", народен артист на СССР и с членове - Акад.проф.д-р Атанас Куртев; Проф. Наталия Деева, заслужила артистка на Русия, професор в Московска държавна консерватория „П.И.Чайковски", завеждащ катедра по пиано в Института за военни диригенти на Военния университет; доц. Евгения Симеонова, преподавател в ТКДФ при НМА „Панчо Владигеров", Проф. Красимир Тасков,  композитор, пианист, педагог; Евгени Желязков, преподавател в НУИ Русе.

 

Този фестивал е изключително събитие за Кюстендил, не само заради нивото на участващите в конкурса, но и заради всички съпровождащи събития и концерти. Подарък за любителите на класическата музика ще бъде и невероятния концерт, който ще имаме възможност да видим на 21 август от 17,30 часа във Възрожденското училище. Гост-изпълнители ще бъдат дуо Алексич от Сърбия. От 19 часа в същия ден и на същото място можете да се насладите на изпълненията на младата и атрактивна латвийка Катрина Гупало, лауреат на първа премия на международния конкурс Скрябин, Париж 2011, дипломант и носител на специална награда на V международен конкурс Скрябин, Москва 2012.  От 20 часа в същата вечер ще можете да проследите и изпълненията на Илья Шмуклер от Русия.

С това не свършват насладите за любителите на клавирната музика, защото до края на фестивала предстоят още концерти на изключителни музиканти от България и Русия.