Иранският върховен аятолах: Израелският тумор е основният проблем на ислямския свят
Иранският върховен аятолах: Израелският тумор е основният проблем на ислямския свят / снимка: БГНЕС, архив

Съществуването на Израел остава основният проблем на ислямския свят, заяви иранският върховен водач аятолах Али Хаменей, като отново използва за еврейската държава сравнението с раково образование, предаде Франс прес.

"Великите сили владееха съдбата на ислямските страни в продължение на години и настаниха ционисткия раков тумор в сърцето на ислямския свят", заяви аятолахът, цитиран от информационна агенция Ирна, в реч пред висши представители на страната и посланици на мюсюлмански държави по случай празника Айд ал Фитр.

"Благодарение на ислямското пробуждане (както Иран нарича Арабската пролет - бел. ред.) и изключително важните събития в района, въпросът за съществуването на Израел и съдбата на палестинците е на път отново да стане централен", добави той.

"Всички ислямски правителства и народи трябва да внимават за крайно опасния заговор (на Запада), който се опитва да изпрати в забвение тази тема, подклаждайки противоречията вътре в ислямската нация", предупреди аятолахът. "Този въпрос обаче не бива никога да се забравя, тъй като корените на много от проблемите на ислямския свят са в съществуването на марионетния ционистки режим", подчерта той.

Иранските лидери използваха многократно през последните дни метафората със злокачественото образование по адрес на Израел в изказвания, остро осъдени от САЩ, Франция, от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и ръководителя на европейската дипломация Катрин Аштън.