Спецпрокуратурата повдигна обвинение и на Руслан Колев по случая с кораба с кокаин
Спецпрокуратурата повдигна обвинение и на Руслан Колев по случая с кораба с кокаин / снимка: Reuters, архив

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинение и на Руслан Колев, който бе задържан заедно с Дойчин Дойчев по случая с откритите 3 тона кокаин на кораба „Свети Николай” край бреговете на Испания, съобщи БНТ.

Двамата ще отговарят по обвинение за организиране на престъпна група. В момента те се намират в следствения арест на ул. „Майор Векилски” в София и ще останат там до вторник.

Руслан Колев бе докаран в София в събота сутринта. Той е сочен за организатор на транспорта на дрогата. Предполага се, че в организираната престъпна група за транспортиране на кокаина са участвали и някои от задържаните в Испания моряци. В момента се уточнява, на кои от тях да се повдигне същото обвинение. Българските моряци се разпитват в момента в Испания.

Преди дни в Испания разбиха наркобанда, в която са замесени много българи. Близо 3 тона кокаин, транспортирани от търговския кораб „Св. Николай” към автономната област Галисия в Северозападна Испания и от там дрогата, е трябвало да бъдат разпределени за пласиране в цялата страна и в други европейски държави.

Операцията под кодово название „Еспартана” е била осъществена от Отдела за борба с организираната престъпност на испанската полиция и в сътрудничество с чуждестранни полицейски структури. Арестувани са 31 души, в това число 22 български граждани без криминално минало, които охранявали наркотика по пътя му от Южна Америка към Галисия.

Вчера Спецпрокуратурата повдигна обвинение на Дойчин Дойчев, собственикът на кораба „Свети Николай”. Дойчев е обвинен за участие в организирана престъпна група за трафик на наркотици. Прокурорите му повдигнали обвинението по обяд вчера. 22 българските моряци, задържани на 15 август за трафик на три тона кокаин в Испания, все още са в следствения арест в Кадис.

След изтичане на 72-часовата им мярка, те остават на разположение на следствието, което в най-кратък срок, възможно е дори в рамките на ден, да изработи доклад с всички събрани доказателства по случая. След това българите ще бъдат прехвърлени в арест в Мадрид, където докладът на следствието ще се разгледа от така наречената „Аудиенсия насионал” - институция, адекватна на Върховен административен и апелативен съд.