Земетресение със сила 4,3 разлюля Иран, трусове в САЩ и Сумарта
Земетресение със сила 4,3 разлюля Иран, трусове в САЩ и Сумарта / снимка: Reuters, архив

Земетресение с магнитуд 4,3 е регистрирано в южната иранска провинция Фарс, съобщава сайтът на американската Геоложка служба. Трусът е регистриран вчера в 22.17 ч. българско време на 128 км от град Фирузабад, на дълбочина 10 км. Данни за жертви и разрушения за момента няма.

Преди седмица разрушително земетресение беше регистрирано в провинция Източен Азербайджан. Много селища около милионния град Тебриз бяха разрушени, над 300 души загинаха и хиляди бяха ранени, припомня БГНЕС.

Американската Геоложка служба съобщи за земетресение с магнитуд 5,1, регистрирано западно от индонезийския остров Суматра. Епицентърът на земния трус, регистриран в 8.56 ч. местно време (4.46 българско време), се намира на 75 км югозападно от Банда Ачех - най-големия град на северното крайбрежие на Суматра. Огнището на земетресението е било на дълбочина 9,8 км. По предварителни данни няма опасност от възникване на цунами.

Суматра е най-западният от главните острови на Индонезийския архипелаг. Банда Ачех има печална слава след труса и цунамито от декември 2004 г. Градът беше унищожен, природната стихия отне живота на 130 000 души.

Земетресение с магнитуд 5,6 е регистрирано край западното крайбрежие на САЩ, съобщи Ройтерс, като се позова на американския геофизичен институт в Колорадо. Епицентърът на труса бил на дълбочина 6,3 мили на 190 мили от брега на щата Вашингтон. Няма предупреждение за цунами от центъра за наблюдение, базиран на Хаваите.