Осем ранени при стрелба в джамия в Дагестан, последвана от експлозия
Осем ранени при стрелба в джамия в Дагестан, последвана от експлозия / снимка: БГНЕС, архив

Двама маскирани мъже са нахлули в джамия в Дагестан, в руския Кавказ, и са открили огън по намиращите се там богомолци, предадоха АФП и ИТАР-ТАСС. Осем души са били ранени в нападението, последвано от експлозия, при която са били ранени още хора. Точният им брой не е известен.

Нападението е станало в град Хасавюрт и е било в шиитска джамия, когато богомолците са празнували края на свещения месец Рамазан.

Трима от ранените в стрелбата са в тежко състояние, тъй като куршумите са ги поразили в гърдите и стомаха. Останалите са с рани на ръцете и краката, допълва БТА.

След стрелбата в джамията е имало и експлозия. Разследващите са установили, че в храма е имало две взривни устройства. Едното се е взривило. След цяла нощ работа сапьори успяха рано тази сутрин да обезвредят другото открито мощно взривно устройство. Самоделната бомба с мощност 30-40 кг тротилов еквивалент беше обезвредена към 6.00 ч. сутринта московско време, съобщи представител на полицията, който опроверга появилите се в медиите съобщения, че в джамията е избухнал взрив.

Министерството на вътрешните работи на Дагестан взе решение да постави под засилен режим на охрана всички големи джамии в републиката, където днес започва тридневният мюсюлмански празник Ураза байрам.