КНСБ настоява за еднократно допълнително плащане към част от пенсионерите
КНСБ настоява за еднократно допълнително плащане към част от пенсионерите / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николовa
КНСБ настоява за допълнително еднократно плащане към част от пенсионерите
55932
КНСБ настоява за допълнително еднократно плащане към част от пенсионерите
  • КНСБ настоява за допълнително еднократно плащане към част от пенсионерите

Около 50-60 млн. лева ще са необходими за допълнително еднократно плащане към част от пенсионерите в края на тази година. Това е възможно да се случи в рамките на бюджет 2012, уверен е председателят на КНСБ „Подкрепа” Пламен Димитров. Той обясни, че предложението обхваща изплащане на 50 лева към минималните пенсии и съответните проценти за пенсиите до 400 лева.

Димитров коментира проблема в присъствието на социалния министър Тотю Младенов по време на Тържественото събрание на Българската минно-геоложка камара, което се проведе по случай Деня на миньора в Раднево.

„Не става дума за увеличение на пенсиите, а за минимално компенсиране на инфлацията и на загубената покупателна способност през последните години”, обясни синдикалистът. „Смятаме, че изпълнението на бюджета позволява това да се случи, тъй като той е планиран на дефицит от 1,1 млрд. лева, а към полугодието има излишък от около 60-70 млн. лева”, уточни той.

„Втората стъпка касае социално слабите. Ние смятаме, че трябва да бъде променен гарантираният минимален доход, през който се изчисляват всички социални помощи в България. От 2008 г. той не е променян и е замразен на 65 лева. Така от една страна гарантираният минимален доход да бъде увеличен с процента на увеличението на цената на ел. енергията. Например с 14%, което може да означава 74-75 лева и това да стане още от есента. И на тази база да се направи допълнителният пакет за всички социално слаби, самотни майки, родители с повече деца, самотно живеещи възрастни хора и т.н”, разясни още Пламен Димитров.

Освен това от синдиката настояват да се увеличи енергийната помощ от 350 на 450 киловатчаса. Отделно да бъдат увеличени заплатите в някои части от културния сектор - читалища, библиотеки музеи и някои други. Средното образование е другия сектор, в който настояваме да има увеличение на доходите - от 450 на 480 лева, настояват синдикатите.