ФИФА се нуждае от пълна прозрачност, обяви германски съдия
ФИФА се нуждае от пълна прозрачност, обяви германски съдия / Reuters

Световната футболна федерация ФИФА трябва да стане напълно прозрачна, за да завърши своята реформа и дори Сеп Блатер не е сигурен за поста си. Това каза съпредседателят на етичната комисия на ФИФА Йоаким Екерт пред гееманските медии.

Германският съдия е председател на съдебната камера в етичната комисия. Той заяви пред списание "Фокус", че членове на ФИФА трябва да бъдат задължени да си сътрудничат и добави, че санкциите биха могли да варират от глоби за изключване от ФИФА. "Световната централа трябва да стане напълно прозрачна и всички парични преводи трябва да бъдат проучени. Членовете на ФИФА трябва да бъдат задължени да предоставят информация.

"Това означава, че Блатер или обявява всичко ясно, или си тръгва", каза Екерт. ФИФА е разтърсвана от скандали за корупцията в различни сфери - от продажбата на телевизионни права, президентската кампания през 2011-та година и изборите за домакини на Мондиал 2018 и 2022 година. Блатер оглави реформисткото движение и създаде комисия по етика пред миналата година. Американският съдия Майкъл Гарсия е председател, Екерт води съдебната камера. Германецът каза още, че комисията не разполага с бюджетни ограничения.