Българите първи по здравна неграмотност
Българите първи по здравна неграмотност / sxc.hu

През първата половина на 2012 в Съвета на министрите и Европейският парламент дебатираха новите предложения на Европейската комисия за осъвременяване на директивата за информацията за пациентите относно лекарствата, съобщават от Центъра за защита правата в здравеопазването, цитирайки публикация на Euroactiv.com. Дебатът се проведе на фона на статистиката, която показва, че почти половината пациенти в Европа са „здравно неграмотни". Най-новите данни показват, че почти половината от европейците (47%) показват ограничена здравна грамотност, с остри различия между страните. Незадоволителното ниво на здравна грамотност в Холандия е едва 1,6%, докато в България броят на здравно неграмотните е най-голям и достига 26,3% от населението.

Данните показват, че един от всеки десет пациенти взема погрешна доза от лекарството си, защото е разбрал погрешно информацията, която му е предоставена по време на консултацията с лекар или друг специалист. Това има сериозни последици за общественото здраве, както и икономическо влияние върху здравните услуги.
Застъпническите групи казват, че инвестирането в здравна грамотност се отплаща в дългосрочен план и дава възможност на пациентите да играят по-активна роля в управлението на здравеопазването.Това ще става все по-важно с увеличението на хроничните болести като диабет и астма.

От пациентите ще се очаква да управляват тяхното състояние по-скоро у дома, отколкото да разчитат на ежедневен контакт със здравни специалисти. На 11 октомври 2011 Европейската Комисия прие ревизираните предложения за информацията за пациентите относно лекарствата, отпускани само с рецепти. Тези предложения целят да се осигури на пациентите по-ясна и по-надеждна информация. Предложенията, предназначени за индустрията, казват каква информация и как тя трябва да се предостави, включително: запазване на стриктната забрана на каквато и да е директна реклама към потребителя задължаване на индустрията да публикува определена информация, която е от съществено значение за пациентите, като етикирането и листовката.

Европейският комисар по здравеопазването Джон Дали също обяви, че следващата година Комисията ще въведе инструмент он-лайн в стил Уикипедия за пациентите, наречена Здравето в Европа: интерфейс за информация и данни (HEIDI). Критиците казват, че позволяването на фирмите да предоставят фактическа информация за собствените си продукти, ще отвори вратата за реклама на лекарствата с рецепта. Поддръжниците на плана казват, че качествена информация на всички езици на ЕС следва да бъде предоставена, така че потребителите да не се подвеждат от лошото качество на онлайн информацията.

Здравните активисти твърдят, че ако повече информация се поставя в публичното пространство, постоянното усилие да се подобри здравната грамотност ще стане от съществено значение.