Бездомните кучета в София са 10 000, а уличните котки - три пъти повече
Бездомните кучета в София са 10 000, а уличните котки - три пъти повече / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Бездомните кучета в София са около 10 000, а уличните котки - три пъти повече
55927
Бездомните кучета в София са около 10 000, а уличните котки - три пъти повече
  • Бездомните кучета в София са около 10 000, а уличните котки - три пъти повече

Бездомните кучета в София са около 10 000, а бездомните котки - два или три пъти повече. Това заяви в "Дарик кафе" Явор Гечев от фондация "Четири лапи".

Според него проблемът с бездомните животни трябва да се реши с кастрация и строги санкции на собствениците на животни, които ги изхвърлят на улицата.

По информация на фондацията, около половината кучета, които скитат по улиците, не са родени там, а са били изгонени от стопаните им.

Често бездомните кучета са обучавани да бъдат пазачи, например, докато на определен обект има строителни дейности. След завършването им, кучето се оставя на улицата, но то запазва навика си да пази. Ето защо много често хора в нови сгради имат проблем с бездомните кучета.

Според Явор Гечев най-важното е или да се сприятелим с кучето, или да го отминаваме, без да го притесняваме по никакъв начин. Ако кучето се храни, трябва да го заобиколим, но не да минаваме зад гърба му. "То си пази храната, не е виновно, че така мисли. Хората, които хранят животните, трябва да имат предвид, че трябва да го правят по начин, който не представлява заплаха за околните", посъветва Гечев. Той препоръча, ако някой иска да храни улично животно, да му оставя храната до кофа с боклук или да храни животното всеки път на различно място.

Явор Гечев беше категоричен, че кастрацията на бездомните животни трябва да е оперативна, а не химическа.

Експертът призова и собствениците на домашни животни също да ги кастрират.

Преди да вземем куче или котка, трябва да преценим, че това е ангажимент за дълъг период, а не след това да изоставим домашния си любимец, допълни още Гечев.