Израелски блогър разкрива плановете за невиждан израелски удар по Иран
Израелски блогър разкрива плановете за невиждан израелски удар по Иран / снимка: Reuters, архив

Израелски блогър разкрива тайните планове на Израел за война срещу Иран, пише в. "Кориере дела сера".

Ричард Силвърстейн си спечели веднага прозвището израелския Джулиан Асандж, защото качил в интернет поверителните планове за израелски удар по Ислямската република.

"Това ще бъде координирана агресия", посочва блогърът. Той допълва, че агресията ще е "съчетана с безпрецедентна кибератака, която ще нокаутира за няколко минути интернет, телефоните, радиото, телевизията, сателитните комуникации, оптичните кабели в стратегическите сгради в Иран". Целта ще е иранският режим да не знае какво става в пределите на страната.

Италианският вестник пояснява, че Силвърстейн има и американски корени. Той е разкрил тайните планове за удар срещу Иран в сайта си Tikun Olam, което в превод от иврит означава: Да поправим света. Плановете се съдържат в откъс от официален документ, който би трябвало да се предложи на вниманието на израелските министри и военни, влизащи в състава на така наречения кабинет за сигурност. Този кабинет обикновено взима най-важните за страната решения.

Според план за атаката тя ще е в няколко фази. В първата фаза ще се прибегне до най-съвършената технология за изваждане от строя на инфраструктурата на Иран и на иранските подземни ракетни бази Хорамабад и Исфахан. Иранските електрически централи, според документа, ще бъдат парализирани благодарение на късо съединение, предизвикано от муниции с въглеродни влакна, които са по-тънки и от косъм и които ще направят трансформаторите неизползваеми.

Според документа тогава влиза в действие втората фаза на атаката. Десетки балистични ракети с обсег от 300 километра ще бъдат изстреляни срещу Иран от израелски подводници, разположени близо до Персийския залив. Тези ракети няма да са с конвенционални бойни глави, а с такива, които могат да разбиват бункери.

Израелците разполагат с информации, че иранците имат подземни ядрени централи и заводи като този във Фордо край свещения град Кум, които са много трудни за поразяване при една обикновена бомбардировка и които сега са откъснати и от мрежата, която използва централната власт, припомня "Кориере дела сера".

Третата фаза на атаката ще включва други ракети, този път круз. Те ще бъдат изстреляни, за да извадят от строя системите за командване и контрол, за научни изследвания, както и да поразят резиденциите на хора, работещи по програмата на Иран за обогатяване на уран.

После израелският разузнавателен спътник TecSar ще прелети над Иран, за да оцени какви са причинените по време на трите фази щети. Информацията ще бъде предадена на израелските самолети, летящи към Техеран, които щели да бъдат оборудвани с непозната за широката общественост и за САЩ технология, които са невидими за радарите и които са пратени към Иран, за да довършат работата, като поразят ограничен кръг от обекти. Целта на тази операция е да се нанесе тежък удар на иранските способности за разработване на ядрено оръжие. От друга страна, ще се избегне иранска контраофанзива срещу израелската територия. Това ще се постигне чрез разрушаването на иранските ракетни инсталации.

"Кориере дела сера" припомня, че в последно време зачестиха спекулациите, че Израел ще атакува Иран преди американските президентски избори. Вестникът обаче отбелязва, че на израелския премиер Бенямин Нетаняху ще му бъде трудно да прокара плана, заложен в документа, защото в кабинета по сигурността министрите на Нетаняху имат засега малцинство. А освен това САЩ не престават да повтарят, че са против подобен конфликт и твърдят, че такъв удар само ще забави иранската ядрена програма, но няма да я елиминира.

Преди броени дни в израелския вестник "Маарив" Матан Вилнай, генерал от запаса и бъдещ посланик на Израел в Китай, заяви, че Израел е подготвил населението си за конфликт с Иран, който може да продължи 30 дни на няколко фронта. Военният поясни, че през този месец на война иранският контраудар би причинил 500 израелски жертви. Генералът от запаса предупреди, че Израел обаче трябва да се справи и с ракетите на Хизбула от Ливан и на въоръженото крило на Хамас от ивицата Газа, допълва италианският вестник. (БТА)