Шимон Перес: Израел не може да нападне самостоятелно Иран
Шимон Перес: Израел не може да нападне самостоятелно Иран / снимка: Reuters

Израелският президент Шимон Перес се обяви срещу самостоятелна израелска атака срещу Иран и каза, че вярва на обещанието на американския президент Барак Обама да попречи на Техеран да се сдобие с ядрени оръжия, предаде Ройтерс.

„Убеден съм, че това е в интерес на Америка. Убеден съм, че президентът Обама признава този интерес и не го казва, само за да ни угоди. Не се съмнявам в това, след като толкова много пъти съм разговарял с него”, каза Перес по израелската телевизия
Канал 2.

Той отбеляза, че е очевидно, че Израел не може да направи това сам и трябва да продължи сътрудничеството със САЩ. „Остават въпросите за координацията и времето, но като се има предвид колко сериозна е опасността, този път поне не сме сами”, каза Перес.

Изявленията на президента изглежда отправят предизвикателство към премиера Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Ехуд Барак, които намекнаха за възможността за едностранна израелска атака срещу Иран, отбелязва БТА. Като президент 89-годишният Перес почти няма политическа власт в Израел, но той е спечелил уважението на много израелци и пътува често зад граница, за да се среща с чужди лидери.