„На училище без отсъствия
„На училище без отсъствия / Областна администрация Видин

Осем училища от видинско ще получават финансиране по националната програма „На училище без отсъствия", която стартира от новата учебна година. Те са кандидатствали по втората мярка „Без отсъствия", отнасяща се за учениците. Първата мярка се касае учителите и се нарича „Без свободен час". За останалите училища от видинско Регионалният инспекторат по образование ще прилага установения механизъм за проверка на отсъстващите ученици. При 5 неизвинени отсъствия за месеца родителите няма да получават детските надбавки за следващия месец.

Това бе съобщено на регионална среща за изплатените социални помощи по ЗСПД и ЗСП и тяхната обвързаност с посещаването на учебни занятия. Срещата бе проведена в областна администрация, участваха представители на образователния инспекторат и Регионална дирекция "Социално подпомагане".

На срещата бе отчетено, че най-голям е броят на санкционираните семейства през месец март 2012 г. -  49 от общо подпомогнати 2 2209, поради 2.22% неизвинени отсъствия. Най-малък е броят на санкциите през месеците февруари и юни, наложени съответно на 26 семейства от общо 8 016 подпомогнати и 6 семейства от общо 2 655 подпомогнати.