Google почете популярния готвач Джулия Чайлд
Google почете популярния готвач Джулия Чайлд / снимка: screenshot / Google

Световната търсачка Google отбелязва 100 години от рождението на Джулия Чайлд - една очарователна дама и телевизионна икона, позната на хората като изкусен американски готвач. Същевременно в САЩ беше издадена биографична книга за нея - Dearie: The Remarkable Life of Julia Child, написана от Боб Шпиц.

Джулия е родена в Пасадена, Калифорния, израства в Лос Анджелис, учи в пансион до Сан Франциско и завършва университета в Принстън. По време на Втората световна война работи в Службата за стратегическо разузнаване. Там среща Пол Чайлд, за когото се омъжва. След сватбата младото семейство се премества в Париж, където той работи в посолството на САЩ, а за да не скучае Джулия започва да разучава френската кухня и съвместно с други видни готвачи подготвя проект, посветен на кулинарното изкуство.

След завръщането на Джулия и Пол в САЩ, младата дама е поканена да води кулинарно предаване, в което тя показва предимствата на френската кухня. Оттук нататък тя доразвива таланта си в тази област и се превръща в медийна икона.

Джулия Чайлд умира през 2004 г., малко преди да навърши 92 години. През 2009 г. Образът й възкръсва чрез Мерил Стрийп, която изиграва ролята на Джулия във филма "Джули и Джулия" на сценаристката и режисьорка Нора Ефрон.