Питейната вода в 5 населени места - с отклонения
Питейната вода в 5 населени места - с отклонения / archiv.DarikNews

За периода 30 юли - 12 август 2012, инспекторите от Регионална здравна инспекция - Плевен са установили вода с отклонения по показателите на постоянния мониторинг в пет населени места.

По микробиологични и химични показатели са пробонабрани и изследвани 33 проби питейни води от 17 населени места. От тях с отклонения от изискванията на Наредбата за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели по микробиологични показатели са пробите от селата Новачене, Мечка, Коиловци, Лепица и град Койнаре.

По разпореждане на инспекцията в тези пет населени места е извършена промивка и дезинфекция на водопроводната мрежа. Направено е и последващо пробонабирене от страна на ВиК - Плевен за доказване ефективността на извършената дезинфекционна обработка и привеждане качествата на питейната вода в съответствие със здравните изисквания.
На отговорните лица са съставени актове за административно нарушение.

За последните две седмици са изследвани 20 проби вода от плувни басейни на територията на област Плевен. Извършени са 280 изследвания - 180 по химични и органолептични, 100 по микробиологични показатели.
Резултатите показват, че сички проби отговарят на изискванията за хигиената на спортните обекти и екипировка и къпането в спортните съоръжения е безопасно.