Родители опитаха да продадат бебето си по интернет, закъсали за пари
Родители опитаха да продадат бебето си по интернет, закъсали за пари / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ГДБОП предотврати продажба на бебе
55870
ГДБОП предотврати продажба на бебе
  • ГДБОП предотврати продажба на бебе

Родители опитаха да продадат новороденото си момиченце в интернет. За случая МВР научи от собствениците на сайта BG-Mamma.

За Дарик Марина Кузманова, администратор на сайта, обясни, че на спешната телефонна линия 112 отказвали да съдействат, тъй като случаят не бил в правомощията им.

По-късно в рамките на разследването антимафиотите установили, че става дума за млада двойка мъж и жена, които заради безпаричието си, предложили бебето си в интернет.

Около полунощ на 10 срещу 11 август съмнително съобщение започнало да „залива" потребителите на сайта BG-Mamma. По думите Марина Кузманова, потребителят, който разпратил съобщението, е бил регистриран същата нощ: "Един от потребителите, получил съобщението, ни беше препратил съобщението, споделяйки, че е притеснен от съдържанието му".

На кратко, от съобщението става ясно, че млада двойка мъж и жена искат да се откажат от новороденото си момиченце, тъй като нямат възможност да се грижат за него. Те изрично съобщават, че нямат много време, тъй като социалните са започнали да питат какво ще правят. Те пишат още, че се надяват някой от потребителите във форума, който чака подобна възможност - да стане родител, да се свърже с тях.

"Потребителите са реагирали бързо, приели са, че това не е нормално, че е незаконно, неморално. Правена е някаква подборка, но не мога да кажа на какъв принцип", обясни още Кузманова.

На фона на драматичния сценарий с подготвяната онлайн продажба на бебе, работата на институциите за пореден път се явява в разрез с бързата реакция на хората: "Първо потърсих помощ от спешен телефон за децата, за съжаление оттам не получих никаква подкрепа, казаха, че не е в техния ресор, ако се знаело кои са родителите, можело да работят с тях, но било работа на полицията. Звъннах на 112, оттам ми казаха, че било компютърно престъпление, което също за мен е безумно, защото не става въпрос за компютърен вирус или за хакване".

В показанията си пред служителите на ГДБОП родителите на тридневното момиченце обяснили поведението си със затрудненото си материално положение - двамата били безработни, родителите им отказвали каквото и да била помощ. Затова били съгласни да се откажат от детето си срещу заплащане.

След сигнал в социалната служба бебето е настанено в Дом за деца, лишени от родителски грижи. Случаят е докладван на Софийска районна прокуратура.