Ирански журналист: Народът страда от санкциите срещу Иран, а не правителството
Ирански журналист: Народът страда от санкциите срещу Иран, а не правителството / снимка: Reuters, архив
Ирански журналист: Народът страда от санкциите срещу Иран, а не правителството
55866
Ирански журналист: Народът страда от санкциите срещу Иран, а не правителството
  • Ирански журналист: Народът страда от санкциите срещу Иран, а не правителството

След атентата в Бургас на 18 юли, при който все още неизвестен атентатор-самоубиец отне живота на петима израелци и един българин, иранските власти бяха мигновено обвинени от властите в Тел Авив, че стоят зад заговора. Подобни обвинения в международен тероризъм са редовна "гарнитура" към по-обичайните обвинения, че държавата разработва ядрени оръжия. На фона на всичко това обаче прави впечатление ограниченият достъп до иранската позиция в западните медии. Именно за да се балансира донякъде тази представа, Дарик радио се свърза с наши колеги в Техеран, които да ни снабдят с една нефилтрирана местна позиция. Иранският сателитен канал Press TV e новинарска телевизия, частично финансирана от иранското правителство. Тя излъчва само на английски, което я прави и основният представител на иранската позиция пред света. За това как иранският народ възприема международните отношения на страната им, за двойните стандарти в Запада по отношение на свободата на словото, за това как се отразяват настоящите икономически санкции върху този народ, както и за отношението му към една потенциална война между Израел и тази огромна, 75-милионна държава намираща се на ключово геополитическо място между три континента, ето какво разказа директорът на новините в Press TV - Хамид Реза Емади.

Как отразихте бомбения атентат в Бургас?

Като международен новинарски канал нямаше как да не отразим този инцидент. По обичайния начин...

Бяхте ли изненадан, след като само час след атентата израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини „Хизбула" и Техеран?

Абсурдно беше, когато израелските лидери започнаха да обвиняват Иран и „Хизбула". Те мигновено ни посочиха с пръст, но не показаха никакви доказателства. Няма никаква логика в подобна международна политика.

По време на заседание на ООН няколко дни по-късно Иран каза, че Израел е извършил атентата. Имаше ли някакви допълнително изказани позиции в Иран, за които не сме чули?

Не. Иран заяви, че осъжда тероризма навсякъде по света. Доколкото виждам, нашите лидери искрено вярват, че атентатът в Бургас е дело на Израел. Безпрецедентно е да съществува режим като този в Тел Авив, на който му се позволява така безразборно да хвърля обвинения, при това без доказателства. Смехотворно е.

Според Вас страхува ли се иранското правителство, че Израел може да пристъпи от обвинения към действия?

Иран знае, че Израел вероятно си търси оправдание, за да ни нападне. Затова Иран непрекъснато изпраща посланието, че е напълно подготвен, в случай че Израел реши да направи тази грешка. Иран е казвал, че със сигурност ще отговори адекватно на евентуални действия на Израел и, че Израел ще съжалява, ако дръзне да нападне тази огромна държава.

Иранският народ знае ли, че хората на Запад са подложени активно на антиирански послания от страна на израелските политици, както и от някои медии в Америка?

Хората в Иран имат достъп до CNN, BBC и други западни канали. Тези, които знаят английски, разбират какви са настроенията на Запад. Според мен обаче не всички международни новинарски канали се поддават изцяло на сценария, представян от Израел. Гледах по CNN как журналистэт Улф Блицър пита израелския министър на отбраната Ехуд Барак защо толкова бързо след атентата в Бургас Израел обвини Иран и „Хизбула", и Барак отказа да отговори.

Барак: Имаме преки и конкретни сведения. Споделили сме ги с британските и с други служби. Аз нямам съмнения в тези сведения, но, поради ясни причини, не мога да ви ги кажа.

Блицър: Какво ще направите? Ще отвърнете ли на удара?

Барак: Ще намерим начин да си „изчистим сметките" и с тези, които са извършили атентата и с онези, които са изпратили терористите.

В това няма никаква логика! Ако ще се водим по израелския начин на действие, всеки има правото да обвинява другия във всичко,което пожелае, без никакво задължение да се обоснове с факти, но това показва двойните стандарти на западните държави. Този лукс, който се позволява на Израел, трябва да му бъде отнет.

Споменахме политиците, но иранският народ опасява ли се, че Израел може да реши да прибегне към военни средства?

Обвиненията са толкова празни, че никой тук не се притеснява. Ние водихме осемгодишна война срещу Ирак през 80-те години на миналия век. През цялото това време Саддам Хюсеин беше подкрепян от Запада, но не успя да победи иранския народ. Иранците привикнаха към трудния живот по време на тази война и вече по-малко се страхуват от потенциални нови сражения. Но дори при една евентуална война, съм сигурен, че ще се намерят много хора, които с готовност ще отбраняват държавата. Като цяло народът не се страхува, че някой ще ни нападне, защото знае колко е могъща държавата ни. Иранците много повече се притесняват от проблемите във всекидневния си живот, отколкото от война с Израел.

Отразяват ли се международните санкции на иранците?

Разбира се! Много лошо се отразяват на обикновените хора. Те не могат да си купуват необходимите лекарства например. Хора с диабет, с рак, не могат да се лекуват, а иранските лекарства не са толкова ефикасни, колкото западните. Санкциите забраняват на Иран да прави банкови транзакции и ръцете на фармацевтичните ни компании са вързани. Тези санкции са несправедливи, нехуманни и най-вече незаконни, защото те не са насочени към правителството, а към народа. Поминъкът на Иран е нефтът, но тъй като санкциите ни забраняват да печелим от него, безработицата се е покачила, хората не могат да се прехранват. Западът не е преценил правилно ситуацията в Иран и, както стана по време на войната с Ирак, пак народът страда. Да, той ще оцелее, но всичко това поражда у него една омраза към Запада.

Сигурно все пак помага това, че Русия и Китай се застъпват за Иран?

Абсолютно. Русия и Китай са силно против този еднополюсен свят, който Америка се опитва да заформи. Но да не забравяме, че Америка е заплашвана и от Европа - това е нейният враг номер едно от икономическа гледна точка. Двете световни финансови столици - Ню Йорк и Лондон - в момента водят финансова война, а, както знаем, икономиката е най-важното нещо в света. Така че ситуацията изобщо не е черно-бяла, съдържа много различни елементи. На фона на това, всичките тези приказки за война с Израел звучат като някакъв виц.

Вашият канал Press TV е забранен в някои държави. Какви действия предприемате срещу тези забрани?

Западът много обича да лансира лозунга за „свободата на словото", но във Великобритания ни забраниха. Това е много противоречиво. Не може и двете. Проповядваш ли свобода на словото, не можеш да закриеш един международен новинарски телевизионен канал. В момента само там ни е забранено да излъчваме. Германското правителство също се опита, но заведохме дело и спечелихме. И в Англия започнахме съдебно дело, но ситуацията там е на доста високо ниво - в края на 2010 г. разбрахме чрез WikiLeaks, че британски и американски дипломати са се срещали в Лондон, специално за да обсъдят как да „ограничат операциите на Press TV" в страната. Свалиха ни от ефир, но нали сме свободно достъпни чрез интернет, така че и в Англия лесно могат да ни гледат.

Европа отказа да обяви „Хизбула" за терористична организация, въпреки че от Израел и Америка редовно ви свързват с тях, както и с тероризма. Какви са отношенията на Техеран с „Хизбула"?

Тук става въпрос за принципи. Иран винаги е подкрепял всички групировки, намиращи се в Палестина и Ливан, които се съпротивляват срещу Израел. Според Иран, Израел е нелегална държава. Погледнато по този начин - да, Иран подкрепя „Хизбула" и й помага да възстанови Ливан след войната през 2006-а. Иран помагаше на „Хизбула" в тази война. Иран също така защитава правата на палестинския народ, тяхното право да се завърнат по родните си места и да живеят в собствената си държава.

Иран беше обвинен за нападението в Бургас. Има ли намерение да се опита да се оправдае по някакъв начин?

Това не е наше задължение. Нека направим съпоставка. Според нас, Израел от години убива нашите ядрени физици. Ние сме залавяли хора, които са казвали, че са обучавани от МОСАД, които са давали точни данни и информация за конкретни цели в Иран. Тези хора са казвали, че работят за МОСАД, че са снабдявани от тях с оръжията и средствата, с които да извършват тези убийства. Иран е показвал пред международната общност информациите, които има. Но Израел отказва да направи същото. Покажете ни доказателствата, покажете ги и на ООН, покажете ги пред света! Но няма да го направят, защото Израел няма доказателства.

Защо според Вас ООН не прави нищо с тези сведения за МОСАД, които Иран е представял?

Защото самото ООН е финансирано от Америка, а тя подкрепя Израел. Затова към Израел го има това „привилегировано" отношение от страна на ООН. Именно затова ООН си замълчава всеки път, когато се повдигат теми срещу Израел. ООН помага на Израел. Международната общност, и в частност България, трябва да притисне Израел да представи доказателствата, които твърди, че има. Те са длъжни да го направят - не само за нас, а и за българския народ. Светът трябва да знае кой стои зад този атентат в Бургас. Доказателства срещу Иран няма, но съм сигурен, че има сведения, свързващи го с Израел. Доказано е, че Израел е отговорен за много международни убийства, в чужди държави, но никой дори не ги критикува за това!