Санданчани казаха НЕ на изсичането на дървета
Санданчани казаха НЕ на изсичането на дървета / снимка: DarikNews.bg

Приключи мирното шествие в знак на протест срещу изсичането на дървета в Сандански. По думите на Ивалина Иванова, която е един от инициаторите на протеста, в него са се включили над 600 души.

Началото на протеста бе насрочено за 18.00 часа на площада в град Сандански, след което жителите, противници на проекта за корекция на част от коритото на река Бистрица, продължаха по главната улица на курортния град, а крайната точка на шествието бе мястото, където са изсечени дърветата.

"На финала всички протестиращи запалихме по свещ и замълчахме за минута. По този начин показахме, че не сме безразлични към случващото се с природата в Сандански", каза за Дарик Ивалина Иванова.

Шествието в курортния град бе организирано в знак на протест срещу изсичането на дървесина, в рамките на проект за корекция на река Санданска Бистрица. Противниците на проекта изказват опасения, че чрез реализацията му ще бъде нарушено екоравновесието в общината.

Кметът на общината Андон Тотев пък заяви пред Дарик, че няма никакво място за притеснение. Той подчерта, че чрез проекта се цели да бъдат избегнати евентуални наводнения, при по-високо ниво на водата и определи като несериозни твърденията, че почистването на реката е с цел да бъдат осъществени лични интереси.

"Няма как на това място да бъде построен хотел, както твърдят противниците на проекта. Не може да се говори и за нарушаване на екоравновесието в Сандански", каза Тотев. Той зави, че в самия проект е заложено да бъдат засадени 80-100 иглолистни дръвчета, което е с около 30% повече от отсечената дървесина в Сандански.

В рамките на проекта има заложено и изграждане на две пешеходни алеи, освен това в курортния град ще бъдат направени и детски площадки.

Корекцията на част от речното корито се осъществява от моста при градския плаж до бившата сграда на „Хидрострой". Стойността на проекта е общо 931 473 лева, като 85% от тях са финансиране от европейски фондове, 10% - от националния и 5% от общинския бюджет.