Юношите изпуснаха трети противник в края, утре излизат срещу фаворита
Юношите изпуснаха трети противник в края, утре излизат срещу фаворита / fibaeurope.com

Юношеският национален отбор по баскетбол продължава да се представя добре на Европейското първенство, Дивизия А, в Латвия и Литва. Във втория си мач от осминафиналните групи, те загубиха отново в самия край – с 53:56 от Русия. Утре, в последен шанс да намерят място на четвъртфинал, нашите юноши ще се изправят срещу основния фаворит за титлата – Хърватия, водени от смятания за най-голям талант в тази възраст в Европа – Дарио Шарич.

Момчетата на Петко Делев загубиха два мача с разлика от само три точки, след като водеха през по-голяма част от срещите, и вчера срещу Словения, и днес срещу Русия. Те взеха двуцифрен аванс след силна първа четвърт, но отстъпиха доста позиции във втората, когато Сборная се окопити, и на почивката разликата бе само две точки – 28:26 за България.

След почивката мачът бе изключително напрегнат, с няколко размени на водачеството, няколко равенства, и отново едва две точки в наша полза преди последната четвърт – 42:40.

В заключителният период нещата продължиха кош за кош, без някой да успее да осъществи надмощие. Едва финалните три минути доведоха до развръзката, за нещастие – в наш ущърб. За последно българските юноши поведоха при 50:49, но след това допуснаха шест безответни точки, и пропуснаха няколко стрелби. Разликата все пак бе само две точки за Русия, с 39 секунди до сирената, но Станислав Илницки подпечата силния си мач с наказателен удар, а последвалите три опита на България не влязоха в коша, за да прозвучи краят при 53:56.

И двата отбора не впечатлиха особено със стрелбата си в днешния двубой, и показателите им бяха доста изравнени, но руснаците се съхраниха по-добре от нарушения, и накрая имаха повече късмет да изкопчат победата.

Крис Минков завърши с 16 точки за България, плюс шест борби и четири откраднати топки. Александър Везенков, Деян Карамфилов и Ники Стоянов, които дотук правеха страхотно Европейско, днес не успяха да намерят стрелбата си, а и вече съперниците се справяха по-добре с опазването им. Спрени бяха и центровете ни, като и тримата реализираха по две точки в срещата.

Илницки завърши с 15 точки и осем борби за Русия, а още трима негови съотборници се отчетоха с двуцифрен актив.

Утре от 16.45 часа България играе с Хърватия, като хърватите още днес могат да си осигурят първото място в група F и да играят без притеснения срещу нашия тим. Една победа срещу хърватите ще е достатъчна и за българските юноши да намерят място на четвъртфинал.