Искат сайтът на Каварна да направи работата на кметството по-прозрачна
Искат сайтът на Каварна да направи работата на кметството по-прозрачна / Дарик Добрич

Областният управител на Добрич Желязко Желязков върна за ново разглеждане решение на Общинския съвет на Каварна, което се отнася до официалния интернет портал на кметството. Решението е взето на 31 юли и цели да се подобри сайтът на Каварна - www.kavarna.bg , да стане той активен канал за информация на гражданите и да се направи работата на общината по открита и прозрачна.

Общинските съветници са посочили в решението, че на сайта трябва да бъдат публикувани материалите и датите на сесиите, дните и часовете на заседанията на постоянните комисии, реда за изказвания на граждани. Друго искане е на страницата да се качва пълен видео-архив и протоколите от заседанията на общинския съвет. Решението изисква и оповестяване на актуалния бюджет на общината, изборът на банка, застрахователна компания и финансови консултанти, мотиви за класиране на офертите в обществени поръчки, резултатите от контрола по изпълнението и спазването на сключените договори.

В решението се казва още, че трябва да има публичен достъп до списъци на имотите, които се предлагат за продажба, замяна, отстъпено право на строеж, прекратяване на съсобственост.

Съветниците настояват и да се създаде интернет форум на страницата на общината. „Чрез форума ще бъде предоставена възможност на гражданите да осъществяват онлайн комуникация в реално време. В това се включва и възможността да задават въпроси и да получават отговори. Форумът е страница, в която потребителите могат да поставят съобщения, респективно, да задават въпроси, видими за всички регистрирани”, пише в решението.

Областният управител отмени решението като незаконосъобразно. Според него поставените въпроси трябва да намерят място в Правилника за работа на местния парламент, а не да се уреждат с решение. От друга страна Общинският съвет е превишил своите правомощия, тъй като неправилно се е позовал на Закона за местното самоуправление.

Областният управител отмени още две решения от същата сесия, които се отнасят до промени в Правилника за работата на каварненския ОбС.