Ветерани от гражданската война в Либия се присъединиха към бунтовниците в Сирия
Ветерани от гражданската война в Либия се присъединиха към бунтовниците в Сирия / снимка: Reuters, архив

Ветерани от гражданската война в Либия са се присъединили към бунтовниците в Сирия, съобщи Ройтерс.

В интервю за Ройтерс Хусам Наджар, либиец, който живее в Дъблин и е участвал в бунта срещу Муамар Кадафи в Либия, заяви, че той и негови сънародници са пристигнали в Сирия, за да помогнат в обучението и организацията на въоръжената сирийска съпротива. Самият Наджар е обучен снайперист. Той участвал в щурма срещу резиденцията на Кадафи под командването на влиятелния командир на една от либийските милиции Махди ал Харати. Сега Харати командва в Сирия екип, съставен от сирийци и чужденци, в това число 20 либийци, към който се присъединил и Наджар.

Сред либийците, сражаващи се на страната на сирийските бунтовници, преобладават специалисти по тежко въоръжение, комуникации, логистика и оказване на помощ на цивилното население. Те поддържат и тренировъчни бази, заявил Наджар в интервюто си за Ройтерс. Той изразил изненада от лошата подготовка и пълната дезорганизираност на сирийските бунтовници. Според него сирийското сунитско мнозинство в Сирия е обект на много по-сурови репресии в сравнение с либийците при Кадафи."Бях шокиран. Нищо не може да ви подготви за онова, което ще видите там. Сунитите в Сирия - възгледите им, съдбата им - всичко това е било бавно разрушавано от режима".

Той разказва, че в бунтовниците в Сирия получават оръжие от Ирак, което често пъти е в отчайващо състояние. "За щастие ние знаем как да ремонтираме оръжие и как да го поддържаме". Наджар твърди, че за няколкото месеца, които прекарал в Либия, бунтовниците са станали пет пъти по-силни, предава БТА. В последно време те получили тежки картечници и снайперистки карабини. "За разлика от Либия, където ние разчитахме на наложената от НАТО зона, забранена за полети, в Сирия бунтовниците никога не биха могли да се измъкнат от обхвата на сирийските ВВС", подчертал Наджар. "Те имат още един много сериозен проблем - липсата на единство между тях".

"Като цяло нещата в Сирия не се свеждат само до свалянето на Башар ал Асад. Тук проблемът е, че сунитите искат да си върнат държавата и да прогонят малцинството, които са ги потискали от поколения", подчертава Хусам Наджар в интервюто си за Ройтерс.

Междувременно бившият сирийски премиер Рияд Хиджаб заяви, че правителството на Башар ал Асад се разпада и контролира едва 30 на сто от територията на Сирия, предаде Ройтерс. При първата си публична поява след бягството си от Сирия Хиджаб каза на пресконференция в йорданската столица, че след 17-месечната борба за потушаване на въстанието режимът в Дамаск е паднал духом. "Вие, всеотдайни революционери, вашата революция стана образец за усилие и саможертва в името на свободата и достойнството. Уверявам ви, от гледна точка на моя опит и бивш пост, че режимът се активизира във военно отношение, но се разпада, духовно и финансово", каза бившият премиер на Сирия. Той добави, че режимът в Сирия владее само 30 процента от територията и пожела на "сияйната революция да приключи със запазване на единството на страната".

Рияд Хиджаб, подобно на повечето сирийски опозиционери, произхожда от сунитското мнозинство в Сирия и не е сред най-приближените на президента Асад, посочва Ройтерс. Но като премиер и най-високопоставен цивилен, преминал на страната на опозицията, бягството му нанесе тежък удар по режима, в който преобладават алауитите - малцинствената секта, от която е и Асад.

От Дамаск обявиха, че Хиджаб е бил свален от премиерския пост още преди да дезертира, но на днешната пресконференция в Аман той заяви, че сам е подал оставка и после е избягал. "Мой дълг беше да си измия ръцете от това корумпирано правителство", подчерта той. Хиджаб нарече правителството на Асад "враг на Бога" и благодари на Саудитска Арабия, Катар и Турция за помощта им, като ги помоли да продължат да помагат на сирийската опозиция.