Сдружение Кубера спечели проект срещу дискриминацията на пазара на труда
Сдружение Кубера спечели проект срещу дискриминацията на пазара на труда / sxc.hu

Добричкото сдружение „Кубера“ спечели финансиране от община Добрич за поредната си идея за повече информираност относно дискриминацията при достъпа до пазара на труда. Това е проектът „Равни шансове на пазара на труда –  необходимост и ползи  за работодателите“.

Той е насочен към 500 работодатели, като целта е да се предотврати дискриминацията на работното място. Проектът ще информира и за това какви са добрите практики за равни възможности при търсенето на препитание. Работодателите и трудовите посредници ще могат да се консултират безплатно за задълженията си за предотвратяване и недопускане на дискриминация  на пазара на труда. За това е създадена специалната секция „Въпроси и отговори” на интернет страницата на сдружението. Така например гражданите могат да питат дали може да се постави изискване за пол, възраст и образование или друг признак  при обявяване на конкретно свободно работно място. Отговор може да се получи и за това трябва ли да се увеличи заплатата на служителка, върнала се от отпуск по майчинство, ако в периода на нейния отпуск има увеличение на заплатите на останалите служители в предприятието.

Специалистите ще отговарят и дали определени  критерии за подбор при съкращаване в щата могат да навредят на равенството във възможностите и други. Въпросите ще бъдат задавани по електронна поща и ще бъдат публикувани  заедно с отговора на експерти от сдружението  в тази секция.

Интересните казуси ще могат да се четат в месечен бюлетин, който сдружението ще издава.

Предвижда се да бъде изработен наръчник, в който ще бъдат представени не само изискванията към работодателите, установени в различни закони, но и ще бъдат включени  практически съвети и насоки.

Всички продукти по проекта ще бъдат разпространени поне сред 500 работодатели по електронна поща. Заявки за получаване на продуктите се приемат на електронна поща kubera_dobrich@abv.bg.

Сдружение „Кубера” е неправителствена организация, чиято цел е постигане на повече толерантност към различията в обществото и обществената чувствителност към прояви на дискриминация и нетолерантност, враждебното слово и престъпления от омраза.