Вашингтон ще продължи дипломатическите усилия за иранската ядрена програма
Вашингтон ще продължи дипломатическите усилия за иранската ядрена програма / снимка: Reuters, архив

САЩ препотвърдиха намерението да продължат с дипломатическите усилия за намиране на решение по въпроса за иранската ядрена програма. Говорителят на Белия дом Джей Карни каза пред журналисти, че според Вашингтон все още има време за преговори между Иран и световните сили, съобщи Франс прес.

"Продължаваме да смятаме, че време за дипломация има и Иран може да се възползва от този процес", допълни Карни, изтъквайки възможността от засилване на санкциите срещу Ислямската република.

Изявленията на американския говорител бяха направени на фона на увеличаващите се спекулации в израелските медии за евентуален въздушен удар на еврейската държава срещу иранските ядрени инсталации, предава БТА. Според в. "Аарец" редица израелски правителствени служители смятат, че премиерът Бенямин Нетаняху няма много време за взимане на решение.

Франс прес припомня, че разногласията между правителството на Обама и израелското правителство по въпроса за неотложността на въздушни удари по иранските ядрени съоръжения бяха изразявани неведнъж по различни поводи.

Двете страни са на различни позиции и по въпроса дали Иран е достигнал капацитет да произведе ядрено оръжие - Вашингтон смята, че не е, докато Израел е на обратното мнение.