Парцал-фест ни показва как да рециклираме боклуци в полезни предмети
Парцал-фест ни показва как да рециклираме боклуци в полезни предмети / otnishtoneshto.com

Как да рециклираме непотребните парцали, полиетиленови торбички, пластмаси и хартии пловдивчани можем да научим на специално организиран еко-фестивал. „Парцал-фест" ще се проведе в Царсимеоновата градина на няколко масички и работилници, където сръчни мъже и жени ще учат деца и възрастни как неща, които смятаме за боклуци, могат да бъдат преработени в полезни предмети. Фестивалът се организира за втора поредна година, като този път той се разраства и вече участват и различни еко-организации, като „Зелени Балкани", Българско дружество за защита на птиците и Animal Hope - Пловдив.

15 души са заявили участие до момента, но се очакват и още, заяви за Дарик организаторът Мая Александрова. Жена от Силистра ще покаже как се правят бижута, свещници и други предмети от разтопена пластмаса. Други участници ще плетат кошници от шишарки, саксии от полиетиленови торбички, купички от хартия или чанти от стари парцали, каза още Александрова и добави, че всеки може да се включи в работилниците и да създаде нещо свое. Освен проповядването на екологична философия, фестивалът има и благотворителна цел - всички участващи даряват по 10 лева за нуждаеща се жена, член на Националния алианс за хора с редки болести. Посетителите на феста също могат да се включат в благотворителната акция, каза Мая Александрова.

Събитието ще се проведе на Алеята на мечката в Царсимеоновата градина. Фестивалът е еднодневен - на 15 септември, между 11 и 18 часа. Датата случайно съвпадна с първия учебен ден, но каним всички ученици и родители да се включат в работилниците, за да се научат от малки да рециклират, добави Мая Александрова.