България остана без злато на Олимпиада за първи път от 60 години
България остана без злато на Олимпиада за първи път от 60 години / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
Министър Свилен Нейков: Очаквахме повече! Изплъзнаха ни се медали
55843
Министър Свилен Нейков: Очаквахме повече! Изплъзнаха ни се медали
  • Министър Свилен Нейков: Очаквахме повече! Изплъзнаха ни се медали

България се нареди на 63-о място в крайното подреждане по медали на 30-тите Летни Олимпийски игри. За последно българскиуте спортисти са оставали без подобно отличие преди 60 години.

През 1952 г. в Хелзинки боксьорът Борис Георгиев-Моката успява да завоюва за страната първото олимпийско отличие - бронз, което остава и единствено тогава. От следващата Олимпиада в Хелзинки (през 1956 г.) до Пекин (2008 г.) България винаги е имала поне един шампион. Най-много те са през 1988 г., когато домакин на Игрите е Сеул. Тогава спортистите ни се завръщат победоносно с цели 10 златни отличия.

Днес министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, заедно с председателя на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова и група от олимпийците ни се прибраха от Лондон. Той обаче не излезе през Правителственото летище, а на терминал 2, където бе посрещнат от съпругата си (последната олимпийска шампионка на България) Румяна Нейкова и синовете им.

„Това, което направи държавата за финансирането на спортистите и федерациите, е нормално в условията, в които живеем и работим. Очаквахме повече медали от Олимпиадата! Имахме малшанс в много от дисциплините и при много от спортове, вие го видяхте. Изплъзнаха ни се медали. Накрая това класиране на волейбола пък в първата четворка е една положителна стъпка. В останалите обаче като художествената гимнастика и във вдигането на тежести, направихме някакъв успех, в борбата това, което очаквахме не се случи. Иван Марков може би си е мислил, че е вдигнал тежестта, но се разделихме с медала”, министър Свилен Нейков представянето на българските спортисти на игрите в Лондон.

„Търсим в момента анализи и оценка на това, което се е случило и то по най-бързия начин, за да разберем къде са тези грешки, които съпътстваха нашите спортисти. Не мога да кажа, че е разочароващо представянето ни, тъй като от 1990-а насам нещата в България се случват по различен начин, не такъв, какъвто трябва, системата за спортна подготовка е разбита. Всичко това се възстановява и работим основно започваме от спортни училища, детски спортни школи, за да стигнем до високото спортно майсторство. А и организацията на самите федерации, т.е. финансирането, начина на разпределение на средства, зависи от държавата, но чисто административно ние няма как да хванем хронометрите. Имаме контрол, той е перфектен”, заяви още спортният министър.

България остана без злато на Олимпиада за първи път от 60 години
netinfo


„Отчетено е всичко, но в крайна сметка много малка част може да ти попречи, за да те раздели от медалите. Това, което ние наблюдавахме тук. Традиционни за България спортове това са борбата, вдигането на тежести. За продажбата и купуване на състезатели това и бъдеще няма да може да се спре. Това е въпрос на интереси, на предлагаме и купуване”, каза още той при посрещане на част от олимпийците ни днес.

„Ще има пряк контрол по отношение на даването на средства и контрол докъде стигат и как стигат. Всеки един състезател и треньор трябва да знаят какво се получава за тях във федерацията. Разбира се, много от държавите дойдоха в Лондон с предварително начертани планове, както и ние. Отидохме за определен брой медали, но те не се случиха. В бокса от 79 държави само 17 попаднаха сред медалистите, в подреждането по медали Русия в началото как тръгна, бяха се уплашили, че бяха обещали 40 медала, но в края те се увеличиха. Имаше много изненади на тази Олимпиада и не се сбъднаха очакванията на всички”, заяви Нейков.

„Аз съм силно изненадан от художествената гимнастика, това, че момичетата не можаха да си играят съчетанието, защото вие видяхме, че след първия уред вървяха трети. Силвия Митева също не можа, предния ден вървеше четвърта в квалификациите, след което изостана, когато вече беше реално участието. Ивет Лалова си постигна личното постижение, Нина Рангелова си направи рекордите, Петър Стойчев плува прекрасно, постигна си нещата, класира се девети, вървеше четвърти по едно време, но не мога да го запази. Имаме състезатели, които си постигнаха резултатите. Неуспехът на Ваня Стамболова, удари препятствия”, направи разбор министърът.

България остана без злато на Олимпиада за първи път от 60 години
netinfo


„Ние трябва да запазим потенциала и да го съхраним, и да го развием, за да има на какво да се радваме в Рио де Жанейро. Искам да изкажа благодарност на всички спортисти, които покриха квоти. В днешно време това е много трудно за българските състезатели. Така, че който е спечелил норматив, това заслужава уважение”, изтъкна още министър Нейков.

На 12 август олимпийският огън в Лондон беше загасен. Атрактивно и много емоционално в типичен брит-поп стил протече церемонията по закриването на Олимпиадата в Лондон, която стартира с отброяване на Биг Бен. Целта на цялата церемония бе да покаже лицето на съвременна Великобритания, както и поглед върху живота на Острова като цяло.

След чувственото изпълнение на фронтмена на легендарната група Кинкс Рей Дейвис „Waterloo Sunset” последва парада на спортистите от всичките 204 страни, които участваха на Олимпиадата, а български знаменосец този път бе носителката на сребърен олимпийски медал Станка Златева.