През лятото зачестяват опитите за скимиране на банкови карти, бъдете нащрек
През лятото зачестяват опитите за скимиране на банкови карти, бъдете нащрек / Sofia Photo Agency, архив

През лятото зачестяват опитите да бъдат скимирани банковите карти. Това заяви в следобедния блок на Дарик Марина Каменова, старши експерт „Предотвратяване на картови измами" в една от водещите банки у нас. Тя припомни, че винаги при теглене на пари от банкомат трябва да прикриваме ПИН-кода си и да не го казваме дори и на най-близките си хора. Дори и при съмнение за проблем с картата, трябва веднага да я блокираме.

Веднага, след като вземем банковата си карта, трябва да сменим ПИН-кода с цифри, които лесно помним, категорична е Марина Каменова. Важно е да знаем, че телефонът не е сигурно място, както и листче, поставено на тайно място.

Когато отидем при банкомат, трябва да покрием с ръка ПИН-кода, когато го въвеждаме. Самият банкомат също не би трябвало да буди безпокойство у нас, тоест по него не би трябвало да има видимо части или панели, които са допълнително поставени. Това важи както за „лицето на банковата", така и за областта около клавиатурата.

Каменова допълни, че няма информация у нас да е открито скимиращо устройство на ПОС-терминал.

За да бъдем сигурни, че никой не прави транзакции с нашите пари, е хубаво да използваме и SMS известяване при всяка употреба на банковата ни карта.