Видео игри в класически стил изпълнява Максим Ешкенази в Пловдив
Видео игри в класически стил изпълнява Максим Ешкенази в Пловдив / netinfo

Музиката от култови видео игри ще звучи в Пловдив в изпълнение на симфоничен оркестър. Концертът е част от фестивала „Фортисимо" - Музика под звездите, организиран от световноизвестният цигулар и диригент Максим Ешкенази. Той пристига в Пловдив с още редица качествени музиканти - Васко Ешкенази, Даниеле Бален, диригентът на ансамбъл „Филип Кутев" Георги Андреев и джазмените Михаил Йосифов секстет.

Филмова музика на наградени с „Оскар" ленти също са част от програмата на нестандартния симфоничен концерт. Сред по-известните произведения са саундтраците на „Хари Потър", „Междузвездни войни", „Списъкът на Шиндлер" на Джон Уилямс и „Гладиатор" на Ханс Цимер. В Пловдив ще звучат също класически изпълнения по музика на Пьотр Илич Чайковски, Камий Сен-Санс, Аарон Копланд и Петко Стайнов.

Фортисимо Фест е фестивал за класическа музика, създаден от Максим Ешкенази през 2010 година. Освен в Пловдив, концерти ще има също в Бургас, Варна и София. Целта му е да доближи широката публика до елитарното изкуство, като за целта се представя смесица от популярни произведения - като филмовата музика, с изпълнения от класически композитори. Концертът в Пловдив ще бъде на 7 септември на Античния театър от 20:30 часа, а входът е безплатен.