Инициативен комитет защитава пострадалите от земетресението в Перник
Инициативен комитет защитава пострадалите от земетресението в Перник / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Инициативен комитет в защита на пострадалите от земетресението на 22 май 2012 г. и последвалите вторични трусове ще бъде учреден в четвъртък - 16 август, в Двореца на културата в Перник. Създателите на комитета се обръщат с официална покана за съвместни действия към жителите на Перник и околните населени места, в които трусовете нанесоха значителни щети.

Почти три месеца след земетресението в Перник стотици перничани са без покрив, живеят в потенциално опасни жилища или във фургони и палатки, в риск за живота и здравето си, гласи официалното обръщение.

Стотици получиха отказ от държавата да бъдат обезщетени за нанесените щети на жилищата ни или получиха мизерни суми за подпомагане. Хиляди са в неизвестност за своята съдба къде и как ще живеят и как ще възстановят жилищата си, се посочва още в текста.

„През есента част от децата на Перник ще останат без училищни сгради или възможност да посетят детско заведение. Зимата чука на вратата ни и ще ни завари напълно неподготвени. Ако сте съпричастни към човешкото нещастие, ако сте потърпевши, ако не ви харесва поведението на институциите, подкрепете идеята за общи действия в подкрепа на бедстващите и да поискаме от държавата да изпълни своята функция! Нека покажем, че перничани са част от България и са достойни хора!- се допълва в текста”, отбелязват инициаторите.