Инвестират 20 млн. лева в развитие на регионалните туристически продукти
Инвестират 20 млн. лева в развитие на регионалните туристически продукти / Дарик Добрич

20 млн. лева ще получат общини от цялата страна по схема „Подкрепа за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите” по ОП "Регионално развитие", съобщи в Добрич министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя присъства на официална церемония, на която бяха подписани 20 договора за финансиране на проекти по схемата. Договорите предвиждат партньорство на няколко общини.

Средства ще получат общините Добрич (заедно с Балчик, Каварна и община Добричка), Пловдив, Русе, Бургас, Шумен, В.Търново, Враца, Дулово, Поморие, Момчилград, Тунджа и др. Общо 49 проекта са кандидатствали за финансиране, но от тях са били одобрени само 28, показали стратегия, визия и туристически потенциал. Все още има свободен ресурс от 6 млн.лева, като за него може да се кандидатства до края на септември.

Инвестират 20 млн лева в развитие на регионалните туристически продукти
netinfo

Целта на схемата е в регионите да се определят, развият и рекламират туристически маршрути.

„С нея искаме да отключим потенциала на регионите - да се направят туристически продукти и с инвестицията да се осигури развитието им. Това ще стане чрез участие в борси, с информационна стратегия, реклама и публичност”, заяви министър Павлова. По думите й е изключително важно България да се рекламира като туристическа дестинация, защото имаме прекрасни места, които никой не знае. „И най-добрата инфраструктура да изградим до тях и да ги обновим, ние трябва и да ги покажем, България трябва да се рекламира. С тази схема, извън националната реклама, даваме шанс и на общините заедно да получат пари за определяне на туристическия си потенциал и продукт, за да се рекламира той”, посочи регионалният министър.

Проектът на Добрич е наречен „Пъстрото лице на Добруджа” и е на стойност 486 245 лева, като съфинансирането от страна на партньорите е в размер на 24 312 лева.

Инвестират 20 млн лева в развитие на регионалните туристически продукти
netinfo

Инвестират 20 млн лева в развитие на регионалните туристически продукти
netinfo