Планират 1,8% ръст на БВП догодина
Планират 1,8% ръст на БВП догодина / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Планираният ръст на Брутния вътрешен продукт за 2013 година е около 1,8 процента, каза днес във Варна финансовият министър Симеон Дянков. Той подчерта, че въпреки всички мрачни прогнози планът от 1,4 на сто ръст на БВП за настоящия бюджет се изпълнява. Над половината от страните в ЕС са в рецесия, но България не е сред тях, посочи вицепремиерът. Той уточни, че за 2013 година не се предвижда увеличение на акцизите, никакви промени не са планирани и за данъците, предаде БТА.

Дянков допълни, че в най-скоро време ще има добри новини за пенсиите. Три години водихме много силна бюджетна дисциплина, вече идва времето за увеличаване на доходите, посочи вицепремиерът. По думите му все още не е взето решение дали процентът за повишаване на пенсиите да е еднакъв за всички или да се реализира прогресивно увеличаване - за по-бедните процентът да е по-висок процент. Законово това може да стане, има начини и точно това ще предложим, коментира вицепремиерът.

Дянков припомни, че от първи август са вдигнати заплатите в министерствата. По думите му другата седмица вече ще има пълна информация за увеличението и той смята да го направи публично достояние. Началниците отдели, директорите, по новото разписание получават между 1300 до 1700 лева, заплатите не са малки и затова трябва обществото да знае, посочи министърът. Той допълни, че до края на октомври увеличението на възнагражденията трябва да стане факт и при второстепенните бюджетни разпоредители. Процентът на повишение все още не е ясен, но целта ще бъде в системите, където заплатите са изоставали, да е по-висок. Дянков коментира още, че не се планира увеличение на майчинските.

През последните три месеца има увеличение на потреблението, допълни вицепремиерът. Според него за юни и юли то е около 7 процента спрямо предишните месеци. В сравнение със същия период на миналата година ръстът е около 6 процента. Вдигането на доходите, особено на пенсионерите, ще има положителен ефект върху потреблението, коментира Дянков. Той посочи, че от юли 2009 година досега средната инфлация в страната е 7,3 на сто, а инфлацията на т.нар. малка потребителска кошница е около 7,6 на сто. Пенсиите ще бъдат вдигнати с повече и от малката, и от голямата инфлационна кошница и всъщност хората ще се по-добре с парите в сравнение с юли 2009 година, каза министърът.

Вдигането на краткосрочния рейтинг на страната помага и международните инвеститори все повече ни забелязват, допълни вицепремиерът. Той съобщи, че към края на годината две големи световни компании ще заявят намерения да преместят цялото си производство у нас.