306 са жертвите на земетресенията в Иран
306 са жертвите на земетресенията в Иран / снимка: Reuters, архив

Иранските власти съобщиха нови, уточнени данни за жертвите на двете силни земетресения, разтърсили онзи ден северозападната част на страната. Загинали са 306 души, повечето жени и деца, 3037 са ранени, каза на заседание на парламента министърът на здравеопазването г-жа Марзие Вахид Дастджерди, цитирана от Франс прес и Асошиейтед прес. Данните са осъвременени след смъртта на петдесетина души, починали в болница.

Препълнени болници в Северозападен Иран се борят да се справят с хилядите пострадали от двата силни земни труса, предаде Ройтерс.

Хиляди хора са намерили подслон в саморъчно направени лагери или спят в паркове поради страх от нови трусове.

Лекарите в Табриз, Ардабил и други градове работят усилено, а пътищата към градовете са задръстени от движение, тъй като хора прекарват свои ранени близки от околните села. Пред болниците се вият дълги опашки.

Най-тежко пострадали и с най-много жертви изглежда са селата около градовете Ахар, Варзаган и Харес.

В пострадалите райони бяха изпратени близо 100 линейки и 1100 работници на Червения полумесец и бяха осигурени 44 пакета с храни и 5600 палатки, посочва БТА. Около 36 000 души са настанени във временни подслони.

САЩ, Русия, Турция и други страни изразиха съпричастност и заявиха, че са готови да окажат подкрепа, но засега Иран не е поискал международна помощ.

Два силни труса с магнитуд 6,3 и 6,4 разлюляха район край границата на Иран с Азербайджан и Армения, в който живеят около 300 000 души. Вчера иранските власти съобщиха, че са прекратени спасителните операции за издирване на оцелели.

Последното най-разрушително земетресение в Иран бе през декември 2003 година, когато трус магнитуд 6,6 напълно унищожи древния град Бам в североизточната част на страната. Тогава загинаха 31 000 души.