Опозиционен лидер: Сирийските бунтовници се нуждаят от свободна от полети зона
Опозиционен лидер: Сирийските бунтовници се нуждаят от свободна от полети зона / снимки: Reuters

Сирийските бунтовници, които се сражават срещу режима на президента Башар ал Асад, се нуждаят от защитата на осигурявана от чужди сили забранена за полети зона край границите с Йордания и Турция. Това заяви ръководителят на опозиционния Сирийски национален съвет Абделбасет Сида, ден след като държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън каза, че Вашингтон и Анкара ще обсъдят какви мерки може да се предприемат в подкрепа на сирийската опозиция, вкл. и зона, забранена за полети.

По думите на Сида САЩ са осъзнали, че липсата на такава зона при превъзходството на Асад във въздуха е пречка за опозицията. Абделбасет Сида каза по телефона от Истанбул, че някои райони на Сирия се вече освободени, но проблем представлява сирийската авиация, която заедно с артилерията убива хора и сее разрушения.

Правителствени танкове, артилерия и снайперисти атакуват в северния град Алепо позициите на бунтовниците в квартала Сайф ад Даула, съседен на вече опустошения Салахеддин.

Опозиционен лидер Сирийските бунтовници се нуждаят от свободна от полети зона
netinfo


След срещата си с Клинтън турският външен министър Ахмет Давутоглу каза в Истанбул, че налагането на забранена за полети зона е "единственото нещо, за което може да се говори при обсъждането на всички евентуални мерки", но не може да се вземе обосновано решение без "интензивен анализ и оперативно планиране".

Осигурената от НАТО и арабските й съюзници забранена за полети зона над Либия помогна на бунтовниците там да свалят режима на Муамар Кадафи миналата година. Сега обаче Западът не е много склонен за повтори същата операция в Сирия, а и Русия и Китай се противопоставят на каквато и да било външна намеси в сирийската криза, отбелязва Ройтерс. /БТА/