Предлагат създаване на консултативен съвет за младежки политики
Предлагат създаване на консултативен съвет за младежки политики / Дарик-Шумен

Да бъде създаден местен консултативен съвет за младежки политики, тази своя идея представиха пред журналисти днес младите учредители на партия "Движение България на гражданите". Предложение за създаването му ще бъде внесено до кмета на Шумен Красимир Костов и Общинския съвет до 15 август, съобщи 19-годишният Димитър Димитръв, който е учредител и член на партията.

Началната концепция предвижда този съвет да включва между 10 и 15 души, сред които представители на неправителствени организации, младежки ученически парламент, представител на отдел "Закрила на детето", на детска педагогическа стая и др.

"Идеята е младежкият консултативен съвет да обедини енергията на младите хора и да се работи за политики насочени към нас", заяви Димитров.

Първата инициатива, която младите от "Движение България на гражданите" искат съветът да реализира, е изготвянето на карта с проблемите на младежите в Шумен по различни сектори: младежка безработица, спорт, култура, организиране на свободното време и др.

"Искаме да акцентираме върху темата за безработица, тъй като в Бюрото по труда са регистрирани 554 души до 29 годишна възраст", каза 20-годишната Стоянка Михайлова, която също е учредител и член на партията.

Според младежите от партията през следващия програмен период се очаква България да увеличи бюджета си по ОП "Регионално развитие", като 60% от парите ще бъдат насочени към градовете за изграждане на спортна, образователна и културна инфраструктура. "Ние ще искаме с този консултативен съвет да контролираме намеренията на общината да реализира повече и по-качествени проекти, насочени към младежки дейности", каза Димитър Димитров.

Като цяло младежкият консултативен съвет ще предлага контретни стъпки за решаване проблемите на младите хора. "Вярваме, че младите шуменци ще бъдат активни, ние сме отворени за всякакви предложения и идеи, както относно консултативния съвет, така и за други младежки инициативи и дейности, които да помогнат за справянето с проблемите на младежите в Шумен", каза още Димитров. Той добави, че всеки, който желае може да се свържат с тях на email: shumen@grajdani.bg

Над 200 са членовете на партия "Движение България на гражданите" в Шумен, като 50% от тях са младежи.