Пълен хаос при разследването на атентата в Бургас видя експерт
Пълен хаос при разследването на атентата в Бургас видя експерт / снимка: Reuters

Три седмици след атентата в Бургас все още всичко е в сферата на слуховете - отговори на въпросите няма, има само пълна мъгла.

Това се казва в анализ на известния германски журналист и експерт за Балканите Франк Щир пред ДПА.

"Полагаме максимални усилия всички да спим спокойно", заяви в телевизионно интервю министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, опитвайки се да замаже факта, че българските компетентни органи така и не са стигнали доникъде в разследването на атентата от Бургас - три седмици след извършването му. Доказуеми факти няма, изявленията често са противоречиви и това само подхранва спекулациите.

Непосредствено след експлозията Израел обвини Хизбула за извършеното по поръчка на Иран нападение. С почти същата бързина българското вътрешно министерство представи предполагаемия атентатор. От трупа на нападателя бяха взети ДНК-данни и дори пръстови отпечатъци, но тяхно съответствие в базите данни на международните служби по сигурността не бе открито.

Актуалното състояние на разследването не е напреднало много в сравнение с известното от първите дни, истинското име на атентатора и неговия произход са точно толкова неизвестни, колкото и денят и мястото на влизането му на българска територия, ако изобщо е пристигнал от чужбина. Дори не е сигурно дали той е седмият загинал при експлозията, каквито съмнения изказват съдебните лекари от болницата в Бургас. По тяхната преценка теглото на аутопсирания от тях човек надхвърля сто килограма, докато показаният от камерите дългокос турист не тежи повече от 80. Противоречия има дори по отношение на елементарния въпрос дали туристът е бил с перука, а трупът - с къса коса.

Вероятно дори не става дума за терористичен атентат в политически смисъл, а за смъртоносен сблъсък между български престъпни групи, например от наркомафията, гласи една от лансираните теории.

Според друга версия, която придобива все по-голяма популярност, атентаторът не знаел, че носи бомба в раницата си, мислел, че е носил дрога. А предполагаемите му съучастници може би са го взривили от дистанция.

От гледна точка на пълната мъгла по отношение на всичко, свързано с атентата в Бургас, разпространението на конспиративни теории изглежда неизбежно. Изразеното от иранския посланик в ООН твърдение, че всъщност ставало дума за операция на израелските тайни служби, които подготвяли почвата за война срещу Иран, се ползва с все по-голямата подкрепа на българските наблюдатели по форумите.

Междувременно официалните власти разпространиха портрет на предполагаемия убиец - слаб, с късо подстригана коса. Към 2 000 души вече заявиха, че са го виждали, включително след атентата на 18 юли. "Това едва ли е възможно, тъй като тогава той вече би трябвало да е мъртъв", казва софийският следовател Валери Йорданов.

"България никога няма да забрави бруталното терористично нападение срещу израелските туристи и виновните ще бъдат открити и наказани, каквото и да струва това", заяви българският президент Росен Плевнелиев. В контекста на хаотичното състояние на разследването увереността на президента изглежда доста изкуствена. България има традиции в неразкритите поръчкови убийства и всичко сочи, че и експлозията в Бургас ще се нареди в дългия списък на нерешените престъпления в страната.

Неотдавна федералният вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих каза, че макар България и Румъния да са изпълнили всички технически изисквания за присъединяването към Шенген, Германия настоява влизането им в зоната да се отложи. Фридрих не прави връзка с атентата в Бургас, по-скоро има предвид последния мониторингов доклад на Европейската комисия, оповестен в деня преди експлозията.

Пълната липса на убедителни резултати от разследването на българските власти само потвърждава изразения от министър Фридрих скептицизъм. Целенасочено или нехайно - единственото, до което изглежда водят "максималните усилия" на българските следователи, е дезинформацията на българската и на международната общественост. (БГНЕС)