31 проекта по ОП”Развитие на човешките ресурси” - финансирани в Разградско
31 проекта по ОП”Развитие на човешките ресурси” - финансирани в Разградско / netinfo

31 проекта са финансирани в област Разград по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” – съобщиха от Областния информационен център. Общата стойност на подпомагането от Европа е  2 366 971 лв.

Най-голямата община – Разград има най-много одобрени проекти – 20 на стойност 1 552 743 лв. От тях 4 са на общински администрации, 9 на фирми, 5 на училища и 2 на неправителствени организации. В осталите общини, с изключение на Завет администрациите са по-активни от другите бенефициенти. В Завет има само един одобрен проект и той е на Възпитателното училище-интернат. 3 са проектите в Лозница – 2 на администрацията, 1 на училище; в Самуил са 2 – на администрацията, в Исперих – също 2 на администрацията, в Цар Калоян – 1 на администрацията и 1 на неправителствена организация, в Кубрат – 1 на администрацията.

Проектите вече са изплатени на 86% от договорените суми – допълниха от ОИЦ. Няма забавяния на плащанията. За страната процентът на изплатените средства е 22,79.

Още 6 схеми са активни по тази програма, а до края на годината предстои отварянето на други 4. В страната са усвоени 76% от предвидените за България средства, до края на 2013 г. предстои разпределянето на 550 милиона лева.

Основната цел на ОП”Развитие на човешките ресурси” е да се подобри качеството на живот на хората в България чрез подобряване на човешкия капитал, постигане на високи нива на заетост, повишаване на производителността, достъп до качествено образование и учене през целия живот и засилване на социалното включване.