Присъдите на пънкарките от  Пуси райът ще станат ясни на 17 август
Присъдите на пънкарките от Пуси райът ще станат ясни на 17 август / снимка: Reuters

Съдът в московския район Хамовники ще огласи на 17 август присъдите по делото срещу Надежда Толоконникова, Мария Альохина иЕкатерина Самуцевич от женската пънк група "Пуси райът", обвинени в хулиганство в катедралния храм "Христос Спасител", предаде ИТАР-ТАСС.

Прокуратурата поиска по три години затвор при общ режим по обвинението за хулиганство, мотивирано от религиозна ненавист. Защитата пледираше трите подсъдими да бъдат оправдани, като посочи, че действията им могат да бъдат оценени само като оскърбление към религиозните чувства на гражданите.

Надежда Толоконникова, Мария Альохина и Екатерина Самуцевич, които произнесоха днес последната си дума пред съда, също поискаха да бъдат оправдани, настоявайки, че действията на "Пуси райът" в храма са имали изключително политически, а не религиозен характер, пише БТА. Толоконникова заяви, че това е "подобие на съдебен процес" и че изкуството на групата е опозиционно. "Ние сме по-свободни от хората, които са на страната на прокуратурата, защото можем да говорим каквото поискаме, а те - не", каза тя. Другите две обвиняеми се присъединиха към думите й, посочва ИТАР-ТАСС.

Адвокатите на трите млади жени изразиха надежда, че международният натиск ще убеди съда да произнесе снизходителни присъди, предаде ДПА. Последните апели към руското правосъдие за снизхождение дойдоха от попзвездата Мадона и над сто членове на германския Бундестаг. На свой концерт вчера Мадона заяви, че се моли за свободата на трите рускини, а на голия си гръб бе изписала текст на песен на "Пуси райът". Йоко Оно, вдовицата на Джон Ленън, призова вчера по "Туитър" руския президент Владимир Путин да прояви мъдрост и да не се бори с музикантите и техните приятели.

На 21 февруари т.г. пет представителки на групата "Пуси райът", облечени с разноцветни дрехи и с маски на лицата, застанаха пред олтара на московския катедрален храм "Христос Спасител" и изпълниха нещо като молитва към Богородица, в която призоваха Божията майка да отърве Русия от Путин. В защита на трите подсъдими вече се изказаха голям брой прочути музиканти от цял свят.