Билетите за влак ще поскъпнат догодина
Билетите за влак ще поскъпнат догодина / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Билетите за влак ще поскъпнат догодина
55766
Билетите за влак ще поскъпнат догодина
  • Билетите за влак ще поскъпнат догодина

Цените на билетите в БДЖ ще скочат с до 10 процента от началото на 2013 г. Това каза председателят на управителния съвет на холдинга Владимир Владимиров. С колко точно ще поскъпне пътуването с железниците ще стане ясно през октомври, когато ще бъде готов експертният анализ. За различните класове влакове скокът на билетите ще бъде различен, допълни Владимиров.

Дни, след като стана ясно, че БДЖ няма да фалира и компанията си получи обратно държавната субсидия, един от шефовете на компанията Владимир Владимиров заяви, че от януари 2013 г. пътуването с влак ще поскъпне. Повишението на цените ще е с до 10 на сто от 1 януари следващата година, каза Владимиров с уговорката, че окончателното решени ще се вземе през октомври и покачването на цените ще зависи от подготвяния в БДЖ анализ. Той е свързан с влиянието на инфлацията върху пътническите превози. Владимиров обясни, че всяка година ще има практика да се следи инфлацията и влиянието й върху разходната част на БДЖ и да се решава дали е необходимо да поскъпват билетите. За различните категории влакове повишението на цените ще бъде различно, каза председателят на директорския борд в холдинга.

Увеличението на билетите не е част от плана за реформи на дружеството, каза той.

В началото на седмицата на среща във финансовото ведомство стана ясно, че компанията ще предостави част от почивните бази на БДЖ на министерството на Симеон Дянков. По този начин се очаква да се обезпечи заемът на компанията към Световната банка.