Сирийската армия започна операция в Алепо, бунтовниците се изтеглят
Сирийската армия започна операция в Алепо, бунтовниците се изтеглят / снимки: Reuters

Сирийската армия започна сухопътно настъпление във втория по големина град в страната Алепо, предаде Франс прес. "Настъплението действително започна. Армията напредва, за да разцепи Салахедин на две. Връщането на квартала ще отнеме кратко време, макар че ще останат отделни гнезда на съпротива", заяви източник от силите за сигурност в Дамаск.

Сирийската армия е навлязла с танкове в квартал Салахедин, където се водят изключително ожесточени сражения, заяви местен командир на Свободната сирийска армия.

"Това са най-ожесточените сражения около квартала и на някои улици на Салахедин" от началото на боевете между бунтовниците и редовната сирийска армия в Алепо на 20 юли, заяви Сирийският център за наблюдение на правата на човека.

"Силите на режима напреднаха по улица "Ал Малааб" с танкове и бронирана техника и в момента се водят тежки боеве в тази зона", каза командирът на бригада "Нур ал Хак" Уасел Аюб.

"Пробивът стана от запад на изток от съседния квартал Хамдание", уточни той.

Според представител на силите за сигурност най-малко 20 000 войници се намират в квартала, а бунтовниците са между 6000 и 8000 души,.

Сирийските бунтовници са изоставили позициите си в квартал Салахедин в Алепо, предаде по-рано Ройтерс, като се позова на източници от опозицията.

Ливанската телевизия "Ал Манар", която се контролира о ислямистката групировка Хизбула, предаде, позовавайки се на сирийски правителствен източник, че сирийските правителствени части контролират изцяло територията на квартала, превърнал се в крепост на сирийските бунтовници по време на "битката за Алепо", посочва Ройтерс.

Междувременно йорданският министър на информацията Самих Маайта потвърди, че дезертиралият сирийски премиер Рияд Хиджаб се намира в страната, предаде Асошиейтед прес. Изявлението на министъра пред официалната агенция Петра слага край на спекулациите за местоположението на Хиджаб. Имаше противоречиви информации, включително, че може да е отишъл в Катар. Първоначално Маайта отрече Хиджаб да е в страната, но друг йордански служител и бунтовническата Сирийска свободна армия потвърдиха, че той е избягал там със семейството си. Те казаха, че Хиджаб планира да отиде в Катар, но не уточниха кога.

Пo-рано днес Амнести интернешънъл осъди стрелбата в Алепо, като се позова на сателитни снимки, които показват използването на тежки оръжия срещу жилищни райони, предаде Франс прес.

Сирийската армия започна операция в Алепо бунтовниците се изтеглят
netinfo


Снимките показват над 600 кратери в Алепо и малкия съседен град Анадан, образувани от артилерийски снаряди, и са доказателство за насилието във втория по големина град, разположен в северозападната част на страната близо до турската граница, посочва БТА.

"Амнести интернешънъл изпраща ясно послание и до двете страни: всички нападения срещу цивилни ще бъдат документирани, така че извършителите им да отговарят", заяви Кристоф Кьотл от правозащитната организация.

Снимките от 31 юли показват кратери от снаряди близо до жилищната зона на Анадан. "Сирийската армия и бойците от опозицията трябва да се придържат към международните хуманитарни закони, които официално забраняват прибягването до тактики и оръжия, без да се прави разлика между военни и цивилни цели", допълни Кьотл.