Екоактивисти отново скочиха срещу кмета, взимал половинчати решения
Екоактивисти отново скочиха срещу кмета, взимал половинчати решения / Дарик Варна, Пламен Петров

Възмущение от действията на кмета Кирил Йорданов изразяват  активисти от гражданско сдружение „Варна диша“ във връзка със забраната за движение на автомобили в Морската градина. В писмо до медиите те изтъкват, че градоначалникът за пореден път взима половинчати и неадекватни решения.

„Както знаете, всички бяхме в очакване на 6-ти aвгуст г-н Йорданов да оповести своя заповед и така да претвори на дело широко оповестеното си решение за премахване на МПС от Морската градина.   Действително г-н Йорданов най-сетне „прозря”, че трябва да премахне автомобилите от онова, което той нарича „историческо ядро” на парка. Най-сетне ще има колчета на подхода към кортовете и бариера към басейните. Вече са поставени преграждения и на подхода до „Пикадили парк”, се казва в писмото, подписано от председателя на сдружението Славена Панайотова.

Според природозащитниците обаче с това се изчерпват добрите новини. Варненци и гостите на града отново ще станат свидетели на „кушии“ на псевдошофьори и мотористи, тъй като през други два входа ще влизат автомобили. „На подхода до зоокъта ще има поставен КПП и служител, който едва ли знае какво трябва да прави. На практика той ще пропуска всеки, който му каже, че е клиент на някое от заведенията и „обществено обслужващите сгради” в парка. Подобна ще е ситуацията и при т. нар. „вход Делфинариум” на Морската градина“, обясняват активистите.

В писмото си те критикуват градоначалника и заради застрояването в приморския парк. „Йорданов не пропуска да се самоизтъкне като „най-големия защитник” на Морската градина, защото той бил „спрял строителството в нея”. Интересно защо отбягва да обясни, че по време на неговото управление се изградиха многоетажни сгради в парка, че там се предлагат апартаменти за продан и защо в парка кръжат автомобили, таксита и дори автобуси. От друга страна, може би всеки варненец си задава въпроса – има ли район във Варна, където нашият кмет да е решил проблем? Излизайки от темата за парковете и автомобилите, можем да се запитаме – във Варна има ли изобщо проблем, който е бил напълно и реално решен? С детските градини, с транспорта, с презастрояването, със зелените площи, с бездомните кучета, с дупките по улиците, с дренажната канализация?“, питат още от „Варна диша“.