Техническа неизправност във фланец причинила пожара в газстанция в Разград
Техническа неизправност във фланец причинила пожара в газстанция в Разград / ОДМВР-Разград

Техническа неизправност е причината за пожара, възникнал вчера в газстанция в покрайнините на Разград. Това става ясно от сводката на Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. В бюлетина на полицията се уточнява, че се е възпламенила изтичаща газ от фланец, свързващ две цистерни. Това е станало по време на зареждане на стационарна цистерна с пропан бутан от товарен автомобил „Мерцедес” с прикачена цистерна със словенска регистрация.

Възпламенилата се газ предизвиква пожар, при който са пострадали петима души. 48-годишният Р.С. от Разград и 38-годишният Д.К. от Стара Загора са с изгаряния по цялото тяло и крайниците. Откарани са в Спешен център на разградската болница, откъдето са транспортирани в Интензивното отделение на Русенската болница с опасност за живота. Двама от работниците в обекта – Б.Б. на 38 години от Разград и К.А. на 50 години от село Ушинци са получили изгаряния по лицето и ръцете. След обработка на раните в разградската болница по-възрастният от мъжете е оставен за наблюдение, а другият е освободен. По време на инцидента е имало клиент на газстанцията – И.С. на 52 години от село Веселина. С цел да избяга, при прескачане на оградата той е изкълчил левия си глезен.

Започнато е досъдебно производство за причиняване на телесни повреди поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Затвор до 3 години е наказанието за подобно деяние.

Пожарът е загасен около полунощ, но районът на околовръстното шосе по пътя за квартал „Орел” в Разград все още е отцепен.