Нейков: Ще направим проверка какви пари са получили спортистите за подготовка
Нейков: Ще направим проверка какви пари са получили спортистите за подготовка / Gong.bg

Министърът на спорта Свилен Нейков сподели, че след Олимпийските игри ще бъдат проведени срещи с треньори и състезатели, на които да бъде установено какви средства са им били отпускани от отделните федерации, преведени от министерството за олимпийска подготовка.

„Всичко това, което е дадено от министерството, то е факт, има отчетни документи, в които се вижда какво е било финансирането на федерациите. Мисля, че отделихме достатъчно средства за федерациите, за да могат състезателите да бъдат на ниво. Това, което са искали от нас, треньорите, председателите на федерациите, дали и как е стигало до състезателите, ще се разбере след Олимпиадата, когато се съберем с треньорите и състезателите, за да се види какво е получено и какво е дадено. Нека видим какво е станало и какво се е случило, тогава ще говорим за мерки“, сподели Свилен Нейков.

„Покриват се очакванията ни за представянето на българите до момента, с малки изключения. Разбира се, надявахме се на медал на Иван Марков, но виждате, че една секунда ни лиши от медал. Очаквахме от Ваня Стамболова, от Мария Гроздева – също имахме потенциал, както и от Антоанета Бонева. Надяваме се и волейболният отбор да върви напред. Мисля, че предстои по-силното представяне на Игрите. Отивам да подкрепя борбата, волейбола, художествената гимнастика и всички наши състезатели. Разчитам много на нашите боксьори“, добави министърът на спорта.

„След като завърши Олимпиадата, ще можем да правим някакъв анализ, но виждате каква е конкуренцията на тези Игри.“

„В последните години ние се опитахме да възстановим отбора по вдигане на тежести, мисля, че в следващите години ще увеличаваме участниците ни. Това, което направиха двамата на Олимпиадата е подвиг, с оглед на това, че в Пекин въобще ни нямаше като участие“, добави Свилен Нейков.

„Сега се вълнувам много повече, отколкото като заминавах на Игрите като треньор, защото знаех какво може състезателката и на какво да разчитам. Знаех, че ще бъдем в медалите. Всички тези състезатели, които са напуснали България, имат други замисли. Тези,които отиват да се състезават за друга страна, имат стимул. Този преход не може да бъде спрян, защото е свързан с желанието на състезателите и на треньорите за начина им на работа. На нас ни предстоят много участия на Игрите, както и на звезди, които ще представят страната ни като Елис Гури, Анатолий Гуйдя и т.н.“ - завърши Нейков.