Разбиха престъпна група при операция „Товарите
Разбиха престъпна група при операция „Товарите / DarikNews.bg, архив
Разбиха престъпна група при операция „Товарите"
55720
Разбиха престъпна група при операция „Товарите"
Гл. инспектор Румен Богоев
  • Разбиха престъпна група при операция „Товарите"
  • Гл. инспектор Румен Богоев

Разбиха престъпна група в рамките на специализирана полицейска операция под кодовото наименование "Товарите". Акцията е проведена на територията на София и Своге от разследващи полицаи и служители на "Икономическа полиция" от Главна дирекция "Национална полиция", под ръководството на Софийска градска прокуратура.

Групата е наблюдавана от четири месеца. Тя е извършвала международни измами, като е отнемала товари - обект на международна спедиция. Заподозрени са петима души на възраст от 36 до 48 години. Те са откраднали германски детски играчки на стойност над 50 хиляди евро, обясни пред Дарик гл. инспектор Румен Богоев, началник сектор „Индустрия" в Икономическа полиция към ГД „Национална полиция".

По думите му групата е извършвала кражби на товари от Европа, като са използвали борси за обявяване на товари за превози, като предимно са използвали фирми, регистрирани на социално слаби граждани. Групата е действала по следната схема: регистрират фирмата, която поема товарите и те впоследствие изчезват. В някои от случаите са използвали истински превозвачески фирми, които не били наясно с това какво се случва. Превозват стоката до някаква дестинация в България, където стоката се поема от други фирми и изчезва. Другият начин е чрез влизане в самите бази със стока с фалшиви документи на шофьорите и фалшиви регистрационни табели на камионите. При излизане от базите се свалят табелите и стоката влиза в страната ни.

Четирима от заподозрените са криминално проявени. Групата е откраднала 32 палета детски играчки, производство на германска фирма и поръчани от гръцка фирма. Стоката на стойност около 50 000 евро трябвало да бъде доставена от Германия в Солун, Гърция, обясни още гл. инспектор Румен Богоев.

В хода на операцията са претърсени 12 адреса в София и Своге. В ареста за 24 часа е съучастникът на четиримата. В жилището му в Люлин е намерено и иззето скимиращо устройство.